Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Byla to poprava, řekl soud. Žárlivý muž si za vraždu partnerky a jejího milence odsedí 19 let

Neměli možnost se bránit a obžalovaný je v podstatě popravil. Tato slova si u Krajského soudu v Plzni vyslechl šedesátiletý Miroslav K. z Horního Slavkova na Sokolovsku. Devatenáctiletý trest si má odpykat ve věznici se zvýšenou ostrahou. Muž v lednu zastřelil legálně drženou zbraní svoji partnerku a jejího údajného milence. Po činu se sám udal na policii. Poškozeným má zároveň zaplatit odškodné přes tři miliony korun.

Střelec svého činu litoval. „Neměli možnost se bránit, obžalovaný je v podstatě popravil, a to je třeba si uvědomit. Je třeba si také uvědomit, že je tady pět nezletilých dětí, kteří budou žít bez matky nebo bez otce," uvedl předseda senátu. Rozsudek není pravomocný. Miroslav K. si ponechal lhůtu pro případné podání odvolání. Státní zástupce, který navrhl udělení trestu v délce 16 let, se práva na odvolání na místě vzdal.

Podle výpovědi si Miroslav K. všiml při cestě na nákup odstaveného auta, ve kterém byla jeho o pětadvacet let mladší partnerka a její údajný milenec. Trojice se společně znala z práce. Následovala hádka a čtyři rány ze zbraně Tokarev ráže 7,62 milimetru. Střelec každého z nich trefil dvakrát do hrudníku, střely zasáhly srdce obou poškozených. Muž i žena byli a místě mrtví.


Policejní záběry z ledna letošního roku

„Na odlehlém místě policisté u osobního automobilu nalezli dvě osoby bez známek života. Provedeným ohledáním za přítomnosti soudního lékaře bylo zjištěno, že obě osoby zemřely násilnou smrtí. O několik desítek metrů od vozidla byl zadržen podezřelý šedesátiletý muž,“ řekl tehdy k případu policejní mluvčí Jakub Kopřiva

Muž se k zastřelení své šestatřicetileté přítelkyně a jejího údajného jednačtyřicetiletého milence přiznal na policii a svá slova u soudu zopakoval. „Můj klient bezprostředně po činu, který je jistě závažný, okamžitě zavolal policii, klekl si na zasněženou louku, upustil zbraň a čekal na policii. Od té doby pořád jen opakoval: 'zabil jsem dva lidi'," řekla po vyhlášení rozsudku obhájkyně Jitka Fišerová.

Svého činu lituje

Miroslav K. svého činu litoval a odmítl, že by cokoli plánoval. Podle obhájkyně je od vraždy ve velmi špatném psychickém stavu. „Plně si uvědomuje svoji vinu, prožívá ji, ne formálně, nehraje to, ale je doopravdy na tom velmi špatně. Tak špatně, že jedu za ním třeba večer ho zkontrolovat ve věznici, jestli to ustojí," řekla Fišerová. Až do lednového činu žil podle ní zcela bezúhonným životem.

Jeho lítost i přiznání soud vzal v potaz jako polehčující okolnost. Senát uvažoval i o možnosti vyměřit mu výjimečný trest v rozmezí 20 až 30 let, nakonec od toho ale upustil. Obžalovanému ale zároveň přitížilo, jak čin provedl. „Neměli možnost se bránit, obžalovaný je v podstatě popravil, a to je třeba si uvědomit. Je třeba si také uvědomit, že je tady pět nezletilých dětí, kteří budou žít bez matky nebo bez otce," uvedl o obětech vraždy předseda senátu. Přiznané odškodnění podle něj nemůže vrátit rodinám jejich rodiče, děti, sourozence a partnery. „Možná pomůže rodině a dětem, aby situaci ekonomicky zvládli, určitě jim nepomůže emotivně," dodal

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky soud, vražda, Horní Slavkov, Plzeň, Krajský soud, krimi, milenec, policie, Krajský soud v Plzni, okres Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Byla to poprava, řekl soud. Žárlivý muž si za vraždu partnerky a jejího milence odsedí 19 let  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.