Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nákaza covidem v Karlovarském kraji roste. Hygienici doporučili respirátory

V Karlovarském kraji počet nakažených koronavirem dál stoupá, za uplynulý týden testy prokázaly 443 nových nákaz. S počtem 151 nakažených za posledních sedm dní na 100.000 obyvatel je kraj na třetím místě za Prahou a Středočeským krajem, vyplývá z aktuálních informací ministerstva zdravotnictví. Krajská hygienická stanice vydala doporučení na vybraných místech používat respirátory.

Denní přírůstky se pohybují mezi čtyřmi až 106 nakaženými. Více než sto infikovaných přibylo naposledy v kraji na začátku dubna. Dosavadní rekord padl letos 26. ledna, kdy testy za den zaznamenaly 1280 případů. Od propuknutí epidemie se v nejméně lidnatém kraji s 283.000 obyvateli nakazilo 87.021 lidí, z toho zemřelo 1656 s covidem.

Nákaza koronavirem se v kraji aktuálně nejvíce šíří na Sokolovsku, kde za týden přibylo 182 nakažených na 100.000 obyvatel, oproti tomu na Chebsku přibylo pouze 110 nákaz.

Krajská hygienická stanice v Karlových Varech vydala tento týden doporučení používat při návštěvách zdravotnických zařízení i sociálních služeb adekvátní ochranu dýchacích cest – respirátor třídy FFP2 a přijímat i další preventivní hygienická opatření – důkladné mytí rukou, případně dezinfekci rukou.

„Zranitelným skupinám osob tj. seniorům a osobám zdravotně kompromitovaným dále doporučujeme nosit ochranu dýchacích cest všude tam, kde dochází ke kumulaci většího počtu osob, zejména v prostředcích hromadné dopravy, obchodech, provozovnách služeb a také včas podstoupit očkování či aplikaci posilující dávky očkování chránící proti závažnému průběhu onemocnění covid-19,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí hygieniků Michaela Zajíčková.

Zájem o očkování proti covidu v posledních dnech mírně vzrostl. Zatímco ve středu dostalo vakcínu 173 lidí, o týden dříve jich bylo pouze 45. Ve většině jde o posilující dávky. Zdravotníci v posledních čtyřech dnech aplikovali 207 druhých posilujících dávek.

Karlovarská krajská nemocnice začne očkovat druhou posilující dávku od 15. srpna v očkovacím centru v KV Areně. Registrovat se na očkování přes systém crs.uzis.cz mohou lidé starší 18 let, kteří mají odstup od první posilovací dávky minimálně čtyři měsíce a neprodělali onemocnění covid-19 v posledních třech měsících. Přeočkování je prováděno mRNA vakcínami - Comirnaty (BioNTech/Pfizer) a Spikevax (Moderna). Do této doby se lze očkovat bez registrace u praktických a ošetřujících lékařů nebo na vybraných místech, které jsou na ockoreport.uzis.cz.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, statistika, Karlovarský, hygienici, respirátor, covid, COVID-19, Karlovarský kraj, Krajská hygienická stanice, Praha, Středočeský kraj, očkování, Pfizer, BioNTech, KV Arena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nákaza covidem v Karlovarském kraji roste. Hygienici doporučili respirátory  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.