Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Epidemie koronaviru v Karlovarském kraji by měla dle hejtmana brzy kulminovat

Epidemie koronaviru v Karlovarském kraji by měla podle hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) zřejmě koncem tohoto týdne kulminovat. Řekl to na dnešním jednání krajského krizového štábu. Za poslední den přibylo přes 1100 případů, což je druhý nejvyšší nárůst od počátku epidemie. Rekord padl minulý týden ve středu. Počet hospitalizovaných ale dál stagnuje.

„Karlovarský kraj se zase dostává na ty nižší hodnoty ve srovnání s průměrem České republiky, podle predikcí bychom se v následujících týdnech měli dostat do poklesu," řekl hejtman. Na 100 tisíc obyvatel připadá v kraji za posledních sedm dní 1998 nákaz. V celé ČR je dnes incidenční číslo 2483, v Karlovarském kraji je aktuálně mezi všemi kraji nejnižší.

Podle hejtmana stále převládá v kraji koronavirová varianta omikron, a to až v 95 procentech. Nákaza se šíří rovnoměrně ve všech okresech. Dosud nejvíce případů přibylo v regionu minulou středu, kdy laboratoře evidovaly 1279 nově zjištěných nákaz. Středeční přírůstek překonal dosavadní rekord z loňského 25. února, kdy testy potvrdily nákazu u 1001 lidí.

Podle údajů Krajské hygienické stanice (KHS) Karlovy Vary se epidemie nejvíce šíří mezi žáky základních a středních škol a mezi lidmi ve věku mezi 35 a 45 lety. Pondělní testování ve školách odhalilo 763 covid pozitivních žáků a 72 pedagogů, což bylo více než předchozí pondělí. Někteří ředitelé proto rozhodli o prodloužení pololetních prázdnin, které připadají na pátek. Hygienici ve spojitosti se školami evidují 32 takzvaných klastrů se zvýšeným výskytem nákazy. Dva klastry jsou v zařízeních následné zdravotní péče a jeden v domově pro seniory.

Podle lékařské ředitelky Karlovarské krajské nemocnice Dagmar Uhlíkové je v Karlových Varech 16 pacientů s koronavirem na standardních lůžkách a dva vyžadují intenzivní péči. V chebské nemocnici na standardních lůžkách leží deset nakažených, jeden je na intenzivní péči. Sokolovská nemocnice má 11 pacientů a ostrovská tři. Pět lidí s koronavirem leží v sociálním zařízení Rehos v Nejdku.

Hodnocení článku je 22 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook/Petr Kulhánek

Štítky ČR, správa, koronavirus, nemocnice, školy, Karlovarský, Karlovarský kraj, pandemie covidu-19, Petr Kulhánek, infekční onemocnění, Starostové a nezávislí, Česko, COVID-19, Krajská hygienická stanice, Karlovy Vary, Karlovarská krajská nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Epidemie koronaviru v Karlovarském kraji by měla dle hejtmana brzy kulminovat  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.