Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Karlovarském kraji přibylo za týden skoro pět a půl tisíce případů covidu, ve středu padl rekord

Epidemie v Karlovarském kraji zesiluje, koronavirových nákaz přibylo čtvrtý týden v řadě. Za uplynulých sedm dní laboratoře potvrdily 5442 případů covidu-19, o 3000 více než za týden předchozí. Tři nakažení za poslední týden zemřeli. Na 100 tisíc obyvatel připadá v kraji za posledních sedm dní 1855 nákaz, před týdnem bylo tzv. incidenční číslo 1046. V celé ČR je dnes incidenční číslo 2030, v Karlovarském kraji je sedmé nejnižší v zemi. Počet hospitalizovaných stagnuje.

Za uplynulý týden přibylo nejvíc případů ve středu, kdy laboratoře evidovaly 1279 nově zjištěných nákaz. Středeční přírůstek překonal dosavadní rekord z loňského 25. února, kdy testy potvrdily nákazu u 1001 lidí. Více než 900 případů za den přibylo také v úterý a ve čtvrtek. Naopak nejméně statistiky zaznamenaly v neděli, a to 258 nakažených.

Nákaza se v kraji šíří rovnoměrně ve všech okresech v kraji. Nejvíce případů je na Chebsku, kde přibylo za posledních sedm dní 1921 případů na 100 tisíc obyvatel, nejméně na Sokolovsku, kde evidují 1811 případů na 100 tisíc obyvatel. V Karlovarském kraji s 290 tisíc obyvateli se dosud nakazilo covidem 65 312 lidí, v souvislosti s nemocí z nich zemřelo 1577.

Koronavirus se nejvíce šíří v kraji ve školách, desítky tříd jsou v karanténách. Pondělní testování odhalilo více než pět stovek pozitivních žáků a pět desítek pracovníků škol. Někteří ředitelé řeší personální oslabení vyhlášením ředitelského volna. Školy v kraji zatím kvůli šíření covidu-19 nepožádaly o změnu organizace školního roku. Naopak nákaza zatím výrazně neomezila chod měst, dopravy či další kritické infrastruktury.

Ve všech čtyřech nemocnicích v kraji leží 39 lidí s covidem-19, což je o tři více než minulý pátek. Z toho tři jsou na jednotce intenzivní péče a jeden je připojen na přístroji na podporu dýchání (HFNO) nebo na umělé plicní ventilaci. Nemocnice přijaly za posledních sedm dní 62 infikovaných lidí. Nemocnice ale situaci zvládají, stále se vyčleňují volná lůžka pro případný nárůst počtu hospitalizovaných s covidem.

Zdravotníci podali v kraji od začátku očkování 444 510 dávek vakcín, očkovali 181 223 lidí, tedy 62,4 procenta obyvatel. Očkování má ukončeno 167 221 lidí. Posilující dávku má 96 076 lidí. Zatímco zájem o první dávky klesá, počet lidí s třetí dávkou roste. Kraj zatím nechystá uzavření žádného očkovacího místa.

„Karlovarský kraj má nejméně zájemců o očkování před závorou, to znamená registrovaných zájemců, kteří čekají na svůj termín, jsou to jednotky a tu kapacitu máme. Rádi bychom ji využili právě do konce ledna na podání třetí dávek všem, kteří ji dosud nemají," uvedl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, koronavirus, Karlovarský kraj, covid, testy, COVID-19, infekční onemocnění, Česko, nemocnice, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, okres Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji přibylo za týden skoro pět a půl tisíce případů covidu, ve středu padl rekord  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.