Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Karlovarský kraj nalije desítky milionů do Karlovarské nemocnice

Zastupitelé Karlovarského kraje schválili příspěvek 119 milionů korun pro Karlovarskou krajskou nemocnici (KKN) na financování ztrátových oddělení. Letos už kraj poskytl společnosti KKN, kam patří nemocnice v Karlových Varech a Chebu, částku 76 milionů korun, celkem tedy nemocnice od kraje v letošním roce dostane téměř 200 milionů korun. Příspěvek kraje je ale nižší než loni. Opoziční zastupitelé hlasovali proti.

Na ztrátových odděleních se projevily mimo jiné vyšší náklady spojené s pandemií koronaviru. „Covid se v letošním roce projevil zejména na nákladech na ochranné prostředky. Je potřeba si uvědomit, že v roce 2020 hradila kompenzační vyhláška péči o covidové pacienty i na standardních odděleních, ne jenom na intenzivní péči. V roce 2021 tomu tak není,“ řekl ředitel KKN Josef März. KKN dostala loni na náklady spojené s koronavirem téměř 50 milionů korun.

Nemocnice od kraje v loňském roce obdržela celkem 290 milionů korun. My předpokládáme, že potřebujeme pro letošní rok, včetně covidu, zhruba 200 milionů korun, což je podstatný rozdíl,“ doplnil März.

Mezi ztrátová oddělení patří interní, infekční, plicní, kožní a ARIM (Oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny) v karlovarské nemocnici a interní v nemocnici v Chebu. Tato oddělení se starala, některá z nich stále starají, právě o pacienty s koronavirem.

Opoziční zastupitelé byli dnes proti schválení příspěvku, protože nesouhlasí s mimořádnými odměnami pro vedení KKN v řádech stovek tisíc korun. Podle hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) se hospodaření krajské nemocnice zlepšilo, meziročně asi o 90 milionů korun.

Předběžná kalkulace hospodaření KKN pro rok 2021 za všechna ztrátová oddělení činí 294,7 milionu korun, z toho ztrátová oddělení nemocnice Karlovy Vary jsou ve výši 170,5 milionu a v nemocnice Cheb 124,2 milionu. Zbývající ztrátu KKN pokryje z vlastních prostředků, například ze ziskových oddělení.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Karlovarská nemocnice

Štítky Kraj, Dotace, Karlovarský, nemocnice, Péče, Karlovarská krajská nemocnice, Karlovarský kraj, Cheb, COVID-19, Karlovy Vary, Josef März, pandemie covidu-19, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj nalije desítky milionů do Karlovarské nemocnice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.