Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Nákaza covidem-19 se nešíří mezi dětmi víc než mezi dospělými. Jen se víc testuje a lépe trasuje

Nákaza koronavirem se podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška nešíří víc mezi dětmi než mezi staršími lidmi. Jenom se díky testování lépe zachytává a trasuje. Prodloužení vánočních prázdnin, které někteří ředitele a dosluhující ministr školství Plaga navrhovali, vidí Dušek jako bezpředmětné a nemělo by prý významný efekt.

Podle dat ÚZIS byl počet pozitivních případů na 100 tisíc obyvatel za poslední týden mezi dětmi ve věku šest až 11 let zhruba 2400, u starších ve věku 12 až 19 let kolem 1900 případů. V porovnání s dospělou populací je to zhruba o polovinu větší zátěž. To ale neznamená, že mezi dospělými se virus tolik nešíří. "To, co vidíme, je jenom odrazem testové strategie. Počet nově potvrzených případů je nejvyšší v mladých věkových kategoriích teď proto, že tam plošně testujeme, jsou snadno dosažitelní i pro trasování," vysvětlil Ladislav Dušek.

Školy ve větších městech v Karlovarském kraji zatím nezvažují možnost prodloužit vánoční prázdniny. V kraji jsou sice školy, které mají některé třídy v karanténě, k plošnému vyhlášení prázdnin ale ředitelé podle dosavadních informací nesáhnou. Situace se ale může změnit, pokud ředitelé škol usoudí, že epidemická situace na škole je taková, že by delší prázdniny pomohly.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v minulých dnech zase tlumočil obavy z nemocnic z toho, že zavřené školy by pro ně znamenaly prohloubení personálního problému u matek, které by zůstaly doma s dětmi. S tím má v těchto dnech problém například Fakultní nemocnice v Hradci Králové, kde chybí právě zaměstnanci, kteří se doma starají o děti v karanténě.

"Jsem přesvědčen, že v této fázi epidemie není virus jenom ve školách. Zásah jenom do škol nezabrání tomu, aby ta vlna populací neproběhla," řekl Dušek.

Stejný názor májí i demografové. Zavírání škol vidí až jako poslední variantu, ke které by se mělo přistoupit až když jsou všechna ostatní preventivní opatření vyčerpána. "Zavírat školy a prodlužovat prázdniny je přesně to, k čemu by docházet nemělo v žádném případě, pokud budeme děti správně ve školách chránit," uvedla Dagmar Dzúrová z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

V současné chvíli se hygienici snaží neposílat do karantény celé třídy, ale jen žáky v bezprostředním okolí nakaženého. Celá třída se uzavírá jen v případě více nakažených. Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) navrhuje takzvaný systém "test-to-stay". Děti ze tříd, kde byl někdo pozitivně otestován, by se podle něj měly testovat každý den a z výuky by se vyřazovali jen nakažení.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky COVID-19, děti, škola, testování, nákaza, trasování, Adam Vojtěch, prázdniny, vánoce, Martin Červíček, úzus, Ladislav Dušek, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Robert Plaga, karanténa, Dagmar Dzúrová, ANO 2011, Fakultní nemocnice Hradec Králo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nákaza covidem-19 se nešíří mezi dětmi víc než mezi dospělými. Jen se víc testuje a lépe trasuje  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.