Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pokles počtu nemocných covid-19 se v kraji zastavil, intenzivní lůžka jsou ale stále obsazená

Situace ohledně nákazy koronaviru je v Karlovarském kraji již několik týdnů relativně dobrá. Poklesy nemocných se sice v posledních dnech zastavily, ale i tak se kraj dostal na aktuálních 1289 případů nákazy. To je v porovnání s čísly, která se před několika týdny šplhala až k sedmi tisícům, velmi výrazný posun k lepšímu.

„Stále platí, že nejlepší situace je na Chebsku, kde je nyní 255 nemocných covid-19. Na Sokolovsku je to 450 nakažených osob a na Karlovarsku jich je 584,“ uvedla Michaela Zajíčková, mluvčí krajské hygieny.

Celkem tak hygienici za posledních sedm dní zaznamenali pokles počtu nemocných lidí v Karlovarském kraji o čtyři sta případů. Zatím se nepodařilo zastavit počty úmrtí v souvislosti s koronavirem, které se od začátku pandemie pomalu šplhají k tisícovce případů. Konkrétně ke včerejšímu dni evidujeme 978 zemřelých. „Nejvíce je to na Chebsku, kde zemřelo 391 lidí. Na Sokolovsku je to 272 osob a na Karlovarsku 315,“ doplňuje mluvčí hygieny.

Nízká čísla aktuálně nemocných mohou být ale dána relativně nízkým počtem provedených testů. Za posledních sedm dní jich totiž hygienici odebrali a vyhodnotili pouhou tisícovku s tím, že za posledních dvacet hodin jich bylo provedeno pouze 52.

Zlepšení koronavirové situace se pomalu promítá i do počtu hospitalizovaných osob v nemocnicích. Ty postupně klesají, i když pokles není tak rychlý jako v případě výše popisovaného celkového počtu nemocných v Karlovarském kraji. I proto se nedá očekávat rychlý návrat k plánovaným operacím a dalším lékařským zákrokům.

Podle informací Daniela Lemera, mluvčího sokolovské nemocnice by se k elektivní operativě mohli v Sokolově a Ostrově navracet v řádu několika týdnů. „Je potřeba ale zdůraznit, že tato elektivní péče bude zahajována dle platných nařízení a pokynů MZ ČR. Dalším limitujícím aspektem je prozatím fakt, že lůžka intenzivní péče jsou zatím v nemocnicích Sokolov i Ostrov téměř plně obsazena,“ sdělil Daniel Lemer.

V kraji je také možné absolvovat testy na protilátky proti  SARS-CoV-2 (covid-19) a to nově také v chebské transfuzní stanici. „Ta se připojila k TS Karlovy Vary, která tyto služby nabízí už od počátku týdne. V Chebu je možné testy absolvovat vždy v pondělí od 10:00 do 12:30 hodin, a dále v úterý až čtvrtek v rozmezí 7:00 až 12:30 hodin. Výsledky si bude možné vyzvednout v transfuzní stanici vždy následující den. Test je pro samoplátce, není hrazen z veřejného zdravotního pojištění, jeho cena je 380 korun,“ dodal Vladislav Podracký, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice, pod kterou spadají zmíněné nemocnice v Chebu i Karlových Varech.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, nákaza, nemocnice, testy, Karlovarský kraj, COVID-19, okres Cheb, okres Sokolov, Krajská hygienická stanice, Nemocnice Sokolov, Karlovy Vary, Cheb, Ostrov, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokles počtu nemocných covid-19 se v kraji zastavil, intenzivní lůžka jsou ale stále obsazená  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.