Počasí dnes19 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

V Karlovarském kraji bude kvůli covidu pomáhat dalších 48 vojáků

Při zvládání koronavirové epidemie v Karlovarském kraji bude pomáhat dalších 48 vojáků. Od středy doplní vojáci personál v nemocnicích či v domovech sociální péče. Mluvčí Karlovarské krajské nemocnice (KKN) Vladislav Podracký řekl, že vojáci by měli pomáhat s pomocnými pracemi. V nemocnicích i v dalších zařízeních v kraji ale chybí zejména zdravotnický personál.

Vláda minulý týden rozhodla, že ve zdravotnických zařízeních bude moci při zvládání epidemie pomáhat až 900 vojáků. Nynější limit 360 přestával stačit. Podle ministra obrany Lubomíra Metnara posílí personál nemocnic o 400 vojáků.

Armáda od středy nastoupí do čtyř hlavních nemocnic v kraji. Do karlovarské nemocnice přijede deset vojáků, do chebské šest, do sokolovské šest a do ostrovské pět. Podle Podrackého v Karlovarské krajské nemocnici, kam patří karlovarská i chebská nemocnice, chybí hlavně zdravotní sestry. "Nejvíce nám chybí kvalifikované sestry na urgentní medicínu, které by se staraly o pacienty v nejtěžším stavu na jednotce intenzivní péče a ovládaly by přístroje," řekl Vladislav Podracký.

Podle něj se jim podařilo získat zpět i některé zdravotní sestry, které v nemocnicích dříve pracovaly, ale z některých důvodu již odešly.

Do sociálních zařízeních v kraji nastoupí dalších 21 vojáků. Do domova se zvláštním režimem Kazdův Dvůr ve Skalné jich nastoupí devět, do domova se zvláštním režimem Matyáš v Nejdku šest a do zdravotnického zařízení DOP-HC v Sokolově šest. Právě v sokolovském zdravotnickém zařízení z důvodu nedostatku personálu minulý týden hledali dobrovolníky, kteří by pomáhali v kuchyni, v prádelně a se střiháním látky na jednorázové obleky i na práce na oddělení s covid pozitivními pacienty. Na výpomoc hledají také zdravotní sestry.

Vojáci už v kraji pomáhají v covidových centrech v nejdeckém Rehosu nebo v nemocnici v Mariánských Lázních. Při první vlně epidemie na jaře pomáhali v mariánskolázeňské nemocnici, kde byl vysoký počet infikovaných pacientů i zdravotníků.

Podle ministerstva zdravotnictví je k dnešku v Karlovarském kraji 2587 aktivních případů covidu-19, o 234 případů méně než v pátek. Dosud se v kraji nakazilo 9423 lidí, z toho se 6575 vyléčilo a 261 zemřelo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, sociální, armáda, Karlovarský kraj, Karlovarská krajská nemocnice, COVID-19, epidemie, Lubomír Metnar, Nemocnice Mariánské Lázně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji bude kvůli covidu pomáhat dalších 48 vojáků  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.