Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Neděle 13. října 2024  |  Svátek má Renáta
Bez reklam

Covidová lůžka by v Karlovarském kraji mohla být i v hotelech

Lůžka pro nakažené koronavirem, kteří potřebují pečovatelskou službu, ale nelze je umístit v zařízeních sociálních služeb, by mohla v Karlovarském kraji vzniknout v hotelích nebo lázeňských zařízeních. Kraj čeká na upřesnění vládního nařízení, chybí personál i podmínky financování, řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis (ANO).

"Máme vytipované hotely, některé se hlásily i samy. Jednáme i s lázněmi. Jeden lázeňský dům, který by se dal využít, jsou například Lázně Kynžvart. Jenže zásadní problém je personál. Potřebujeme vědět, pro koho taková zařízení budou určena. Jestli se tam bude poskytovat nějaká sociální služba nebo jestli tam může být pacient, který odchází z nemocnice, ale nechce nakazit rodinu," uvedl Petr Kubis.

Klíčové je podle něj zajištění personálu a financování takových zařízení. Podle nařízení vlády by v každém kraji mělo vzniknout 80 až 160 takových lůžek. Ministerstvo práce a sociálních věcí doporučuje, aby na každých 50 lůžek bylo osm sociálních pracovníků, dvě sestry a psychologové.

V Karlovarském kraji je získání dalších sester velmi komplikované. "Prosíme sestry, aby šly pracovat v nemocnicích. Přes policii posíláme pracovní příkazy medikům. Teoreticky by v takových zařízeních mohly pracovat sestry z lázní, ale ty se stále starají o lázeňské pacienty, i tam mají problémy s personálem," popsal situaci karlovarský hejtman.

Podle Kubise bude kraj schopen nařízení vlády splnit, ale těžko převezme náklady na provoz takových zařízení. Musí být tak nejprve jasná metodika, zajištění personálu a financování.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, koronavirus, sociální, Karlovarský, Karlovarský kraj, hotel, Petr Kubis, nařízení vlády, ANO 2011, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Lázně Kynžvart

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Covidová lůžka by v  Karlovarském kraji mohla být i v hotelech  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.