Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nově nastupující kvalifikované učitele v Karlovarském kraji podpoří dotace z ministerstva, resort vyčlenil 45 milionů

Náborový příspěvek a peníze na další vzdělávání budou od ledna moci získat nastupující učitelé a pedagogičtí pracovníci základních a středních škol v Karlovarském kraji. Ve výzvě Operačního programu Spravedlivá transformace (OPST), vyčlenilo ministerstvo životního prostředí (MŽP) společně se Státním fondem životního prostředí 45 milionů korun. Žádosti bude možné podávat od 1. ledna do 24. dubna příštího roku.

Vedení kraje podle krajského radního pro školství Jindřicha Čermáka (Piráti) náborové příspěvky vítá, v kraji chybí učitelé a starší brzy odejdou do penze. V kraji chybí aprobovaní učitelé, nejvíce na druhém stupni základních škol. Mnoho stávajících učitelů je navíc ve vysokém věku a hrozí, že odejdou do důchodu. Podle Čermáka mají učitelé obecně zájem si vzdělání doplnit, není to ale možné v Karlovarském kraji. Hejtmanství je proto připraveno je podpořit při studiu v jiném kraji a umožnit jim vykonávat praxi v Karlovarském kraji.

Žádosti o dotace bude podávat kraj, prostřednictvím kterého budou jednotlivé školy žádat o příspěvek. Výzva, ve které je zatím alokovaná polovina částky, je určena na podporu nově nastupujících učitelů a pracovníků. Školy ve svých projektech musí zahrnout dvě části výzvy, náborový příspěvek a další vzdělávání zaměstnanců podpořených náborovým příspěvkem.

„Každý projekt musí povinně obsahovat dvě aktivity, v první řadě se jedná o poskytnutí finančních prostředků na výplatu náborového příspěvku ve výši 669 000 korun. Ten je určen pro nově nastupující školní psychology, speciální pedagogy, kvalifikované učitele nebo odborníky z praxe bez pedagogického vzdělání, které je nutné doplnit v rámci závazku,“ řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Aby mohl zaměstnanec příspěvek získat, musí na škole podle Hladíka zůstat pět let.

U druhé aktivity mohou školy získat příspěvek až 100 000 korun na průběžné vzdělávání zaměstnance podpořeného náborovým příspěvkem. Minimální časová dotace vzdělávání je 40 hodin.

Krajská dotace zabrala. Cheb dostane nové zubaře

Důvod k radost mají v Chebu, do kterého se podařilo přivést dva nové zubní speciality. Ve městě, v němž je dlouhodobě problém s nedostatkem zdravotnických specialistů, přichází dva noví absolventi zubařiny. Nováčky přilákala i štědrá dotace kraje.

 

„Nemůžeme transformovat uhelné kraje bez dostatku kvalifikovaných lidí a ty nemůžeme mít bez dostatku kvalifikovaných pedagogů. Konkrétně pro Karlovarský kraj je právě toto zásadním problémem pro jeho budoucnost. Dlouhodobě se potýká s nedostatkem kvalifikovaných pedagogických pracovníků nebo jejich postupným stárnutím. Tento trend je třeba měnit, podpořit tamější základní a střední školy a také udržet v regionu učitele, kteří by si jinak hledali uplatnění mimo něj,“ řekl Hladík.

MŽP se odkazuje na mimořádné šetření ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, podle kterého je na tom Karlovarský kraj v počtu nekvalifikovaných učitelů nejhůře, konkrétně se jedná o 14,23 procenta učitelů. Nejhorší situace je v současnosti na druhých stupních základních škol, kde je neaprobovaná výuka v 48,2 procenta případů, což je zhruba každá druhá odučená hodina.

Výzva chce zlepšit kvalifikaci učitelů, zároveň je jejím cílem i zmírnit postupné stárnutí učitelů a pedagogických pracovníků. Průměrný věk učitelů se na základních školách pohybuje kolem 48 let, na středních je pak o dva roky vyšší. Zároveň je podle MŽP důležité do škol doplnit školní psychology, speciální pedagogy, odborníky z praxe a mladé učitele.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Západočeská univerzita v Plzni

Štítky učitelé, nedostatek učitelů, podpora učitelů, dotace mžp

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nově nastupující kvalifikované učitele v Karlovarském kraji podpoří dotace z ministerstva, resort vyčlenil 45 milionů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.