Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Testování ve školách nebyl problém, děti byly pozitivně naladěny s negativním výsledkem

Dnes se po dlouhé době vrátily děti škol. Jednalo se zatím o žáky prvního stupně, kteří ale museli při příchodu do školy absolvovat antigenní test. A i když z něj někteří rodiče i žáci měli obavy, vládli testování bez větších problémů.

„Na základní škole Pionýrů v Sokolově pomáhali s testováním učitelé i někteří rodiče dětí. Vše se obešlo bez větších komplikací. Děti říkaly, že je to vůbec nebolelo a pro některé to byla prý i zábava,“ uvedl mluvčí sokolovské radnice Vladimír Meluzín.

V podobném duchu a bez problémů proběhlo dnešní ranní testování i na dalších sokolovských školách. "Chtěli bychom ujistit rodiče dětí a žáků, že ze všech škol a školek v Sokolově máme pouze kladné informace o klidném a bezproblémovém průběhu prvního dne ve školách, včetně testování. Nastavená režimová opatření respektujeme, rodiče, kteří s nimi nesouhlasí, využili právo své dítě z výuky řádně omluvit. Naši ředitelé spolu se svými kolegy učiteli se velmi snaží, aby návrat dětí do škol byl pohodový a testování je nestresovalo, a jejich práce se jim daří," uvedla Barbora Bardonová, vedoucí odboru finančního a školství městského úřadu Sokolov.

A s pochopením nutnosti testování se setkávali i učitelé na další sokolovské škole Rokycanova. Tam se vrátila do lavic asi stovka žáků. „Na dětech bylo vidět, že se nazpět do školy opravdu těšily. Moc jim chyběl hlavně kontakt s kamarády, který nemůže distanční výuka nahradit. Přejeme si, abychom ve škole do konce školního roku už vydrželi,“ podotkla ředitelka školy Petra Šisková.

A podobně na tom byli v Karlových Varech. Ředitel Základní školy Krušnohorská Josef Šrámek k testování uvedl:  „Testování proběhlo bez jediného problému, všichni žáci jsou pozitivně naladěni s negativním výsledkem. U prvních až třetích tříd se testování mohli zúčastnit rodiče, někteří toho využili.“

Škola měla pro případ záchytu pozitivního testu připravenu místnost, kde by žák s pozitivním testem vyčkal příjezdu zákonného zástupce. Podle ředitele má škola zajištěn i provoz celodenní družiny a klubu pro distanční výuku žáků, rodičů pracujících ve vybraných profesích jako je zdravotnictví, Integrovaný záchranný systém, ozbrojené složky a další specifikované profese.  „Příslušnost k vybraným profesím doloží zákonný zástupce škole potvrzením zaměstnavatele,“ dodal Josef Šrámek.  

Jako velkou výzvu označila dnešní den Štěpánka Dostálová, ředitelka 6. Základní školy v Chebu. I tady čekalo na děti ranní testování, které všechny zvládli bez větších problémů a také s negativním výsledkem. „Paní učitelky si vyzvedly své žáky před školou a odvedly je do třídy, kde je seznámily s tetováním. Žákům nejdříve pustily  instruktážní video, a pak krok po kroku vysvětlovaly průběh testování. Ve všech třídách vypomáhali asistenti pedagoga a paní vychovatelky. U žáků 1. - 2. tříd byli nápomocni i rodiče. Byli jsme sami překvapeni, jak to malé děti s klidem zvládly. Dnes byli všichni testování žáci a zaměstnanci negativní, a tak mohla konečně začít prezenční výuka,“ uvedla Štěpánka Dostálová s tím, že i její škola měla připravenu takzvanou izolační místnost pro případ pozitivního testu některého z žáků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MU Sokolov

Štítky testování, školy, prezenční výuka, Karlovarský kraj, základní škola, Sokolov, Josef Šrámek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testování ve školách nebyl problém, děti byly pozitivně naladěny s negativním výsledkem  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.