Počasí dnes15 °C, zítra14 °C
Sobota 19. října 2024  |  Svátek má Michaela
Bez reklam

Skiareály v Karlovarském kraji zdražení jízdného v zimní sezoně neplánují

Skiareály v Krušných horách v Karlovarském kraji jsou na nadcházející zimní lyžařskou sezonu připraveny. Chystají zasněžování svahů, ale vzhledem k nepříliš dobrým sněhovým podmínkám v uplynulých zimách, a tudíž nízkým tržbám se shodují na tom, že na rozsáhlejší investice do budování areálů nemají dostatek financí.

Bublava

Bublava ani Plešivec ceny jízdného zvedat neplánují, na Klínovci lze permanentky koupit s předstihem nebo na e-shopu rovněž za staré ceny, informovali zástupci lyžařských středisek.

„Vzhledem k tomu, že máme zasněžování nachystané ve 100 procentech areálu už z minulých let, věnovali jsme se mimo sezonu hlavně běžným opravám a údržbě, žádné velké investice se nekonaly, nejsou na ně prostředky," uvedl jednatel bublavského skiareálu Lubomír Vacovský.

Novou, respektive pět let vysloužilou rolbu z Rakouska pořídili na Bublavě loni, stála 1,4 milionu korun a v areálu s nadmořskou výškou od 600 do 800 metrů je užitečným pomocníkem.

„Čas na úpravu všech sjezdovek se s touto naší už čtvrtou rolbou zkrátil o třetinu," uvedl Vacovský. Areál v Bublavě na Sokolovsku má k dispozici zasněžování na obou sjezdovkách, v Bublavě i na Stříbrné jsou čerpací stanice na vodu rozvedenou potrubím do sněžných děl a tyčí. Areál plánoval investovat do vybudování nového zázemí, to ale musí počkat. S cenami skipasů přesto v nadcházející zimě na Bublavě hýbat nebudou.

Plešivec

Také na Plešivci na Karlovarsku se točí letní sezona hlavně kolem příprav na zimu. Lanovky zde sice jedou pro cyklisty a turisty po celý rok, příjem z tohoto provozu však tvoří zhruba desetinu zimních tržeb a sotva pokryje náklady na provoz.

„Vzhledem k zimám v uplynulých letech investujeme především do zasněžovacích technologií. Pro letošní sezonu jsme dokoupili deset tyčí za tři miliony korun," popsal investice Skiareálu Plešivec Petr Voráček.

Doplní tam tak nynější systém se 60 tyčemi a 17 sněžnými kanony. „A investovali jsme také do nového vybavení rolby technologií, která měří výšku sněhu. Na jaře se celý areál z dronu nasnímal, což teď tvoří nulové hodnoty, které se do technologie v rolbě nahrají a ona je pak schopna vyhodnocovat, kde je dostatečná vrstva sněhové pokrývky, a kde je ještě potřeba zasněžovat," uvedl.0

Dodal, že tato technologie, která je pro areál velkým krokem vpřed, stála 1,5 milionu korun. I na Plešivci zůstanou ceny permanentek na vleky stejné jako v loňské sezoně, a to i přes skutečnost, že se kvůli navýšení DPH a cen energií areál dostane podle Voráčka do ztráty stejně jako loni.

Klínovec

„Náš dlouhodobě nejprodávanější skipas na jeden den pro dospělého bude stát při koupi na e-shopu i letos 990 korun. U zbývajících produktů bylo po dvou letech již mírné zdražení nutné, pohybuje se však okolo pouhých pěti procent, což je oproti extrémnímu nárůstu nákladů jen minimální rozdíl. Od posledního navýšení cen skipasů v roce 2022 vzrostly provozní náklady areálu o více než třetinu, což areál doposud nesl sám, aby návštěvníci nemuseli pocítit zdražení," uvedla Hana Hoffmannová za areál Klínovec, největší krušnohorské lyžařské středisko.

Kvůli slabým zimním sezónám je i Klínovec ve ztrátě několika desítek milionů. „Následkem toho jsme museli přehodnotit některé investiční záměry a odložit větší projekty. Ukazuje se nutnost posílení letní sezony a rozšíření aktivit pro širší veřejnost, což může stabilizovat celoroční ekonomiku areálu a zajistit i dlouhodobou zaměstnanost," doplnila mluvčí.

Klínovec se podle jejích slov soustředí na přípravu nových retenčních nádrží a čerpací stanice pro zasněžování, k získání větších zásob sněhu. „Dalším důležitým cílem je výstavba nové šestisedačkové bublinové lanovky a modré sjezdovky v části areálu Neklid," uzavřela Hoffmannová bez konkrétních částek výčet investic, které jsou provázeny údržbou a opravami technického vybavení, jako jsou lanové dráhy, zasněžovací systémy a rolby.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Klínovce

Štítky Karlovarský kraj, lyžování, sport, rekreace, hory, Klínovec, Plešivec, Bublava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skiareály v Karlovarském kraji zdražení jízdného v zimní sezoně neplánují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.