Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 17. října 2024  |  Svátek má Hedvika
Bez reklam

Ostrov má po necelém půl roce nové vedení, starostou je opět Pavel Čekan

Ostrov na Karlovarsku má nové vedení, starostou je opět Pavel Čekan (zvolen za Místní), starostou Ostrova už před několika lety byl. Místostarostkami zastupitelé zvolili Pavlínu Liškovou (Místní) a Kateřinu Domalípovou (ANO). Nová koalice má 11 zastupitelů v 21členném zastupitelstvu. Dosavadní vedení města v čele se starostou Lukášem Lerchem (ODS) bylo ve funkcích od letošního dubna. Když opozice vyzvala k odvolání celého vedení, šest radních kromě starosty Lercha rezignovalo. Následně zastupitelé odvolali starostu Lercha.

Nové vedení má Ostrov po necelém půl roce. Uvolněného starostu Čekana a místostarostku Domalípovou doplní v sedmičlenné radě města Pavlína Lišková jako neuvolněná místostarostka, David Hanakovič (nez., zvolen za ANO), Jiří Pavlík (Místní), Věra Maříková (SPD) a Libor Bílek (Unie pro sport a zdraví).

Od komunálních voleb v roce 2022 panuje v Ostrově velmi napjatá situace v zastupitelstvu, ve kterém jsou dva znepřátelené tábory. ODS a zastupitelé zvolení za Místní se přetahují o hlasy zastupitelů z ostatních stran. Jak dnes na zastupitelstvu zaznělo, někteří zastupitelé takto "přeběhli" již dvakrát.

Dnešní jednání zastupitelstva svolala teď už bývalá opozice kvůli stavu rekonstrukce domu kultury. Památkově chráněný objekt se má za zhruba 70 milionů rekonstruovat, ale už několik měsíců není jasné, jestli případný zhotovitel podepíše smlouvu s městem a jestli stihne zakázku uskutečnit tak, aby byla do poloviny příštího roku hotová. Při nedodržení termínů může město přijít o dotaci 41 milionů korun.

Bod odvolání vedení města se na program jednání dostal dodatečně. Navrhla ho Karla Maříková z SPD. Na začátku dnešního zasedání informoval starosta Lerch o rezignaci neuvolněného místostarosty Tomáše Kothery (nez., zvolen za ANO). K rezignaci na místa radních se poté přidali i Lumír Pála (nez., zvolen za ANO), Daniel Vyhlídka (Ostrov, můj domov), Petr Pavelka (Ostrováci), Dominik Kříž (ODS) a posléze i uvolněný místostarosta Jiří Netrh (Ostrov, můj domov). Zastupitelstvo pak odvolalo také starostu Lercha, pro což hlasovalo 11 zastupitelů, tedy těsná většina. Na převahu jednoho hlasu bude muset koalice na ostrovské radnice spoléhat i nadále.

Čekan byl starostou mezi lety 2010 a 2014 a v dalším volebním období znovu (tehdy za ČSSD), ovšem pouze do dubna 2017, kdy ho zastupitelstvo odvolalo a nahradil jej nakrátko Josef Železný (ČSSD). V letech 2012 až 2024 byl Čekan opakovaně krajským zastupitelem (za ČSSD a za poté za Místní), poslední čtyři roky uvolněným pro oblast regionálního rozvoje. Tento post ale při letošních krajských volbách neobhájil (kandidoval jako nestraník za sdružení Srdcem pro...).

Lukáš Lerch (ODS) byl zvolen starostou po rezignaci Davida Hanakoviče (nez., zvolen za ANO) letos v dubnu. Koalici se 12 hlasy v 21členném zastupitelstvu tvořilo do dnešního dne uskupení ODS, Ostrov, můj domov, Ostrováci.cz a tři nezávislí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Pavel Čekan

Štítky ČR, správa, obce, Ostrov, Pavel Čekan, nový starosta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostrov má po necelém půl roce nové vedení, starostou je opět Pavel Čekan  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.