Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Karlovarské letiště připravuje rozšíření parkování, má být i nadále bezplatné

Karlovarský kraj připravuje rozšíření parkování u mezinárodního letiště v Karlových Varech. Možnost bezplatného parkování je jedním z benefitů, který má přilákat na karlovarské letiště více spojů a cestujících. Bude důležité zejména pokud se kraji, který je vlastníkem letiště, podaří dotáhnout do konce plán na rozšíření a prodloužení přistávací dráhy tak, aby na letišti mohla přistávat i letadla ze vzdálenějších destinací.

Už v letošním roce na karlovarském letišti začaly drobnější investice, například zateplení a izolace plochých střech na některých objektech v areálu. „Zároveň je připravena projektová dokumentace na rozšíření parkovacích ploch, vzhledem současným počtům charterových letů k moři. Tam se nám to trochu zbrzdilo vzhledem k požadavkům na projektovou dokumentaci, takže parkoviště bude rozšířeno až v první polovině roku 2025," uvedl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Parkování u letiště by podle něj mělo být nadále bezplatné a jen rezervace místa by mohla být za mírný rezervační poplatek. To je důležité zejména pro cestující, kteří letí na dovolenou, protože nemusí k výdajům přičítat náklady na parkování u velkých letišť, jako je Praha.

Zásadní pro karlovarské letiště ale bude rozšíření a prodloužení dráhy, se kterým se počítá v roce 2026, kdy by stavební práce měly zabrat prakticky jednu letovou sezonu. Odhadované náklady jsou zhruba 1,2 miliardy korun. Na financování by se měl podílet Karlovarský kraj, ale i soukromí investoři a také stát, s nímž vedení kraje jedná a který měl jako podmínku spoluúčasti právě zapojení i soukromých zdrojů, řekl Kulhánek.

Ve stejném roce by se se stavebními pracemi na dráze měla vybudovat na letišti i základna pro vrtulníkovou leteckou záchrannou službu, se kterou počítá v Karlových Varech koncepce letecké záchranné služby od roku 2028. Není ale vyloučeno, že začne létat i dříve.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Letiště Karlovy Vary

Štítky správa, letectví, stavby, letiště, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarské letiště připravuje rozšíření parkování, má být i nadále bezplatné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.