Počasí dnes13 °C, zítra18 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Výdaje Karlovarského kraje v některých oblastech za poslední roky narostly

Výdaje Karlovarského kraje v některých oblastech za poslední čtyři roky výrazně vzrostly, zejména ve výdajích na dopravní obslužnost nebo kultury na obyvatele. Umožnily to i vyšší daňové příjmy kraje. V mnoha oblastech má Karlovarský kraj nejvyšší nebo jedny z nejvyšších výdajů na obyvatele. Do značné míry je to ale dáno tím, že výdaje se rozpočítávají na nejmenší počet obyvatel ze všech krajů. Vzrostl i dluh kraje na obyvatele. Vedení kraje uvádí, že úvěry ale zatím kraj nečerpá. Podle opozice je ale hospodaření Karlovarského kraje nehospodárné a vedení plýtvá.

„Příjmy krajské samosprávy se za poslední roky vyvíjely pozitivněji, než byla predikce ministerstva financí. Vzhledem k tomu, že majorita příjmů kraje se odvíjí od rozpočtového určení daní, nárůst příjmů je dán spíše vývojem národní ekonomiky. Určitý podíl je dán také příjmem dotační podpory za realizované projekty. Podíl investic na celkových výdajích odráží výraznější investiční aktivitu kraje, tedy skutečnost, že rostly výdaje na rozvoj regionu a byly realizovány ve větší míře investiční projekty v dopravě, na silnicích, do škol nebo zdravotnických zařízení," shrnul základní hospodaření kraje hejtman Petr Kulhánek (za STAN), který stojí v čele koalice STAN, Pirátů, Místních, ODS, KDU-ČSL, sdružení SNK 1 a VOK.

Podle dat společnosti CRIF výdaje na kulturu na obyvatele kraje za poslední čtyři roky vzrostly více než čtyřikrát, výdaje na dopravní obslužnost téměř také čtyřikrát. „Kultura byla v minulosti pro krajskou samosprávu popelkou. Vzhledem k tomu, že celkové zdraví společnosti se odvíjí také od toho, na jaké úrovni je kulturní oblast, razantně jsme navýšili podporu kultury," uvedl hejtman.

Výdaje na dopravní obslužnost významně ovlivnil nákup 170 nových autobusů pro regionální dopravu. „Je tak třeba zohlednit jednat přijatou dotaci ve výši 600 mil. na tuto investici a zároveň budoucí nižší výdaje," uvedl. Naopak výdaje na opravy sinic mírně klesly, podle hejtmana zejména kvůli nižším možnostem získat na ně dotace.

„Méně peněz jde na opravy silnic, naopak se násobně navýšil výdaj na dopravní obslužnost. Je proto jen dobře, že analýza nezávislé společnosti vše odkryla a občané tak mají přesný obrázek o mizerném hospodaření současné krajské vlády," zhodnotil pro údaje opoziční klub zastupitelů ANO.

Opozice upozornila na nárůst zadluženosti kraje. „Na špatné hospodaření kraje upozorňujeme jako opozice celé funkční období této krajské vlády v čele s hejtmanem Petrem Kulhánkem za STAN. Jsme přesvědčeni, že navýšit dluh na obyvatele více než čtyřnásobně a k tomu mít 1,5násobně vyšší příjmy ze státního rozpočtu je velmi smutnou vizitkou této krajské vlády. Utrácí hloupě, neefektivně, mají mnoho placených míst pro svoje straníky a kamarády," kritizovalo ANO krajskou vládu.

Údaje o zadluženosti ale podle Kulhánka neukazují reálné čerpání úvěrů. „Tato data obsahují celkový objem úvěrů bez ohledu, zda jsou čerpány či nikoliv. Aktuálně má kraj zasmluvněn významný úvěrový rámec na předfinancování rozvojových projektů refinancovaných pak z fondu spravedlivé transformace a z dalších evropských zdrojů. Tento úvěrový rámec však díky posilování Fondu budoucnosti z přebytků hospodaření jednotlivých let dosud nemusel být využit. Je tak k dispozici zejména pro financování strategických projektů, ale není čerpán," namítl Kulhánek.

Dodal, že celkově se podle něj za poslední tři roky hospodaření kraje zlepšilo, jednak setrvalým provozním přebytkem hospodaření, jednak každoročním posilováním Fondu budoucnosti.

„Výsledkem je tak historicky nejvyšší objem disponibilních finančních prostředků za existenci Karlovarského kraje, které směřujeme do rozvoje regionu ve všech svěřených oblastech," dodal hejtman.

Přestože má Karlovarský kraj relativně vysoký příjem na obyvatele, je jedním ze tří krajů, které byly postiženy těžbou uhlí, a to nejen zásahy do přírody, ale také orientací na uhelný průmysl, který v následujících letech půjde rychle do útlumu. Navíc na rozdíl od Moravskoslezského i Ústeckého kraje mu chybí vysoká škola, což má za následek dlouhodobý odchod vzdělanějších lidí z regionu do jiných krajů, nejnižší průměrné mzdy i problémy s kvalitou školství. Na potřebu investovat do zaostalých krajů a zabránit dalšímu otvírání pomyslných nůžek mezi rozvojem bohatších krajů a postiženými regiony poukazuje i prezident Petr Pavel. Ten mimo jiné navrhuje i daňové zvýhodnění postižených regionů.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, volby, správa, hospodářství, kraje, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výdaje Karlovarského kraje v některých oblastech za poslední roky narostly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.