Počasí dnes29 °C, zítra18 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Dětský filmový festival v Ostrově ocení letos Ondřeje Vetchého a Zdeňka Zelenku

Letošní 56. dětský televizní a filmový festival Oty Hofmana v Ostrově na Karlovarsku ocení za zvláštní přínos dětskému filmu herce Ondřeje Vetchého. Cenu hejtmana dostane scénárista, dramatik a režisér Zdeněk Zelenka. O hlavní cenu festivalu, který se bude konat 22. až 27. září, bude letos soutěžit osm filmů, z nichž dva budou mít na festivalu i svou premiéru.

Filmový festival se kromě představování filmů snaží dětským divákům nabídnout i debaty s odborníky na palčivá témata nebo zapojení do světa médií a kinematografie. Letos se bude zabývat i tématem umělé inteligence, řekli novinářům organizátoři festivalu.

Jedním z letošních témat akce budou filmové premiéry. „Budou to filmy Amerikánka a Útěk, dva významné filmy, které budou poprvé uvedeny na festivalu Oty Hofmana," uvedl ředitel festivalu Vladimír Keblůšek.

Film Amerikánka připravoval Viktor Tauš - jak dnes řekl - už asi 25 let. Příběh dívky, která si ještě za komunismu prošla dětským domovem, pěstounskou rodinou a pasťákem, ale přesto se vždy zase vzchopila, by podle Tauše měl být o novodobé hrdince. Zároveň ale chtěl rozpoutat diskuzi nad legislativními změnami, kterými by měly podle Tauše projít jak dětské domovy, tak i orgány sociálně-právní ochrany dětí. Druhou premiérou festivalu je Útěk, který je přepracováním filmu Oty Hofmana z roku 1967. V původním zpracování se v rolích hlavních hrdinů, kluků na útěku, představili Ivan Vyskočil a Roman Skamene, pro kterého to byla první role. Oba muži se objeví i v novém filmu.

„A druhým stěžejním tématem bude využití umělé inteligence, protože stěžejní bude reakce na seriál Připoutejte se, letíme nad Atlantidou, který v Česku nikdy nešel a my jsme se ho rozhodli oživit," uvedl Keblůšek. K úpravám sci-fi seriálu ze začátku 80. let minulého století využili pořadatelé festivalu právě umělou inteligenci.

Seriál Oty Hofmana Připoutejte se, letíme nad Atlantidou se natáčel pro Německo a v Česku se nikdy nevysílal. Zahrál si v něm i dětský herec Tomáš Holý, pro něhož to byla poslední role. Festival se ve spolupráci se synem Oty Hofmana, Ottou Hofmanem, rozhodl německé znění nedabovat jinými herci ani nepřekládat do titulků, ale využít umělou inteligenci, aby hlasy namluvila česky. Umělá inteligence (AI) také vytvořila hlas už zesnulého Oty Hofmana v upoutávce na letošní festival. Tématem AI a tím, jak nás může skrytě ovlivňovat, se bude věnovat i seminář na festivalu.

Festival bude i letos spolupracovat se školami, které nejen zve na promítání filmů, ale připravuje pro něj i pracovní listy k tématům, o kterých filmy pojednávají. Učitelé tak mohou s dětmi probrat film samotný i problémy, o kterých filmy vypráví.

Letošní festival Oty Hofmana se bude odehrávat uprostřed rekonstrukce Domu kultury v Ostrově. Bude tak část svého programu přesouvat do exteriéru nebo do dalších prostor ve městě, které budou na jednotlivé akce vhodné.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dětský filmový festival

Štítky ČR, film, festival, Ostrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dětský filmový festival v Ostrově ocení letos Ondřeje Vetchého a Zdeňka Zelenku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.