Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

V Nejdku začala druhá etapa rekonstrukce domova se zvláštním režimem Matyáš

Karlovarský kraj zahájil druhou etapu rekonstrukce domova se zvláštním režimem Matyáš v Nejdku na Karlovarsku. Stavební práce i vybavení by se měly vejít do 240 milionů korun, které měl Karlovarský kraj na druhou etapu připraveny. Celkově tak rekonstrukce, která spočívá v zásadní přestavbě souboru budov, měla stát kolem půl miliardy korun. Částečně ale na stavbu přispěl i stát z dotačních programů, řekl krajský radní pro oblast sociálních věcí Robert Pisár (STAN).

Druhá etapa se podle něj týká rekonstrukce pavilonů A a B a veškerých úprav jejich okolí a vybavení zrekonstruovaných prostor. „Vysoutěžili jsme teď nového dodavatele (stavebních prací), vysoutěžili jsme ho trochu dráže, než jsme očekávali, něco kolem 200 milionů korun. Ale víme, že vybavení by nás odhadem mělo stát nějakých 25 milionů korun, takže se stále vejdeme do finančního krytí, které máme schválené," uvedl Pisár.

První část rekonstrukce se týkala přestavby a rozšíření pavilonu C, kde vznikly převážně jednolůžkové pokoje. Karlovarský kraj na stavbu získal dotaci z ministerstva práce a sociálních věcí ve výši zhruba 52 milionů korun. Rekonstrukce se dělá za provozu, což klade zvýšené nároky na klienty zařízení i personál. Při stavbě bylo nutné klienty přemisťovat do prostor, kde se nepracovalo, a po dokončení prací je zase přesouvat jinam.

Domov Matyáš, který se stará o seniory s Alzheimerovou nemocí a ostatními typy demencí, byl dosud spíše ubytovnou, například na hlavní chodbě nebylo možné se otočit s lůžkem. Přitom asi polovina klientů je imobilní nebo má sníženou pohyblivost.

Celý komplex propojených budov se tak musel od základu přestavět, budovy stavbaři rozšířili asi o tři metry, část stěn vybourali a postavili o kus dál. To umožnilo v sociálním zařízení vytvořit podmínky, které splňují současné potřeby. Zároveň byly určující pro přiznání dotace na druhou etapu rekonstrukce z Národního plánu obnovy.

Práce by měly být hotové příští rok. Dům se zvláštním režimem by přestavbou měl získat výrazně modernizované prostory a komfort pro klienty i personál. Počet klientů se výrazně nezmění, bude jich okolo 70, budou ale mít větší komfort včetně více jednolůžkových pokojů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Domov se zvláštním režimem MATYÁŠ v Nejdku

Štítky ČR, správa, sociální, stavby, Karlovarský kraj, nejdek, matyáš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Nejdku začala druhá etapa rekonstrukce domova se zvláštním režimem Matyáš  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.