Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ostrov si nechá zpracovat energetickou koncepci města, chce šetřit

Město Ostrov na Karlovarsku si nechá zpracovat energetickou koncepci města. Studie by měla navrhnout možnost zapojení alternativních zdrojů energie do provozu města, ale i možnosti úspor. Zpracování studií podpoří dotací ministerstvo průmyslu obchodu, vyjdou zhruba na milion korun, řekl novinářům místostarosta Ostrova Pavel Čekan (Místní).

Město podle něj zadá zpracování dvou studií. "Jedna se týká energetického managementu města s druhá energetické koncepce. Chceme nejprve zmapovat stav našich budov, jaké mají střechy, jaké výplně, v jakém stavu jsou rozvody vody a elektřiny. To vše pak bude zaneseno do karty objektu. Z těchto údajů pak můžeme vycházet při plánování například využití fotovoltaických elektráren," popsal Čekan.

Kromě výroby energie z alternativních zdrojů, solárních panelů nebo čerpadel se nabízí i možnost úspor zateplením budov. Podle Čekana jsou ale podmínky dotací v této oblasti poměrně přísné a u domů, které vznikly v 50. a 60. letech minulého století, ale většinou už mají plastová okna, je těžké po zateplení doložit dostatečnou úsporu energií.

Hodně si ale město slibuje od zavedení efektivnějšího systému řízení a regulace energií. Tam by se úspory najít mohly. Nakonec už jen investice města do veřejného osvětlení, kdy Ostrov vymění asi 800 světelných bodů za moderní LED zářivky, ušetří městu asi dva miliony korun na provozních nákladech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, energie, správa, Ostrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostrov si nechá zpracovat energetickou koncepci města, chce šetřit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.