Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Karlovarský kraj schválil rozpočet na rok 2024 s výdaji 10,9 miliardy korun

Karlovarský kraj bude v příštím roce hospodařit s příjmy ve výši bezmála deset miliard korun a výdaji ve výši 10,9 miliardy korun. Schodek pokryje kraj hlavně z rezerv. Rozpočet schválili krajští zastupitelé. Opozice byla proti, rozpočet je podle ní málo investiční.Vloni schválili zastupitelé rozpočet na letošní rok s příjmy ve výši devět miliard korun a výdaji 11,5 miliardy korun.

Z celkových téměř desetimiliardových příjmů kraje jsou 5,6 miliardy takzvané přijaté transfery, což jsou peníze zejména na platy ve školství nebo na sociální služby. Daňové příjmy činí čtyři miliardy korun, nedaňové 267 milionů korun. Oproti schválenému rozpočtu roku 2023 jsou daňové příjmy vyšší o 346 milionů korun, tedy o 9,3 procenta.

Podle hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka (za STAN) je při posuzování rozpočtu nutné vzít v úvahu to, že řada projektů přesahuje jeden rok. „Už v letošním rozpočtu jsou investice, které budou fakticky realizované v příštím roce. V rozpočtovém výhledu jsou pak akce na rok 2025 a 2026, kdy se budou realizovat ty velké investiční akce. A troufám si říct, že to budou rozpočty výrazně proinvestiční a asi nejvyšší v historii Karlovarského kraje," řekl Kulhánek.

Podle opoziční zastupitelky Jany Mračkové Vidumetzové (ANO) rozpočet kraje roste na neinvestičních výdajích, zatímco investiční část výdajů spíše klesá. Zastupitelům z ANO vadí také snížení peněz na investice pro krajské příspěvkové organizace. Naopak se zvyšují příspěvky kraje cizím subjektům. „Všichni víme, že se obcím v příštím roce sníží podíl na rozpočtovém určení daní, ale Karlovarský kraj dotace pro obce nenavýšil," uvedla Mračková Vildumetzová. Kritizovala i stát, který přenáší výdaje na kraje a města.

„Investice do příspěvkových organizací nižší nejsou, některé akce jsou v kapitole odboru investic, například akce v Radošově. A podpora obcí nižší není, dříve byla kolem 20 milionů, nyní je zhruba 40," oponoval hejtman.

Jak upozornil náměstek hejtmana Karlovarského kraje Dalibor Blažek (Místní), některé investiční projekty v rozpočtu kraje zatím nejsou, ačkoli s nimi kraj počítá. Do rozpočtu se ale nedostaly, protože není u nich schválené financování.

Z celkových výdajů tvoří kapitálové výdaje, tedy peníze určené na investice, 1,8 miliardy korun. Bez zohlednění přímých výdajů na regionální školství činí podíl kapitálových výdajů 32,5 procenta. Největší balík investiční projektů tvoří akce, na které má kraj příslib dotací z Evropské unie.V roce 2024 bude pokračovat například Revitalizace objektu Císařských lázní v Karlových Varech za 30 milionů korun, realizace projektu Generel Karlovarské krajské nemocnice za 26 milionů korun, projekt Humanizace sociální služby Domova se zvláštním režimem Matyáš v Nejdku, II. etapa za 220 milionů korun a čtyři projekty na pořízení nízkoemisních autobusů v souhrnu za 147 milionů korun.

V rozpočtu kraje na rok 2024 se počítá i s financováním projektů z Operačního fondu Spravedlivá transformace (OPST), konkrétně s Karlovarským inovačním centrem za 238 milionů korun. Financovat se budou i projekty školských příspěvkových organizací kraje v rámci tematických výzev OPST konektivita za 100 milionů korun a odborné učebny za 238 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, 2024, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj schválil rozpočet na rok 2024 s výdaji 10,9 miliardy korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.