Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V nočních hodinách je dobré nechodit na málo frekventovaná místa, upozorňuje místostarosta Chebu

V Chebu postavili bezdomovcům stan a zajišťují jim sociální zázemí a třeba i teplé nápoje během noci. V Karlových Varech tuto otázku řeší Armáda spásy, která nabízí i možnost přespání a další projekty, určené lidem bez domova. Těch jsou v Karlovarském kraji stovky.

Velkokapacitní stan pro lidi bez domova, zajistilo vedení města Chebu. Příchozí tady mají k dispozici chemické WC, mohou dostat roušku a třeba i teplý čaj. „Ve městě je zhruba 120 lidí bez domova. Dělíme je na tři skupiny, narkomany, alkoholiky a klasické bezdomovce,“ vysvětluje místostarosta Jiří Černý s tím, že zástupci těchto skupin se mezi sebou zrovna nemusí. I přesto je třeba zajistit, aby se ve stanu vystřídali a našli tady v této složité době zázemí a pomoc.

I přes všechnu pomoc se ale stále jedná o velmi rizikovou skupinu obyvatel, kteří se pohybují po celém městě. Proto místostarosta města doporučuje obyvatelům, aby se v nočních hodinách nepohybovali v rizikových oblastech. „Opravdu je dobré se vyhnout málo frekventovaným místům,“ dodal místostarosta, který zdůraznil, že bezpečnostní situaci ve městě monitoruje jak městská tak i státní policie a na pomoc byli přizváni i pracovníci bezpečnostní agentury. Upozornění platí i přesto, že v Chebu v minulých dnech nedošlo vyjma drobných krádeží k žádnému většímu incidentu.

Celkem deset lidí bylo posláno do správního řízení kvůli nezakrytí dýchacích cest.

Správnímu řízení kvůli rouškám se naopak chtějí vyhnout v Karlových Varech, kde strážníci volí formu domluvy, nebo se snaží pokutovat hříšníky přímo na ulici. „Je to složité, protože vymahatelnost pokut například od lidí bez domova je nulová. Takže jim spíše roušku naši strážníci věnují a domluví jim, aby ji používali,“ vysvětlil mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

Ten dále vysvětlil, že o lidi bez domova se v krajském městě stará Armáda spásy, která umožňuje nejen stravování, ale i možnost přespání a další služby. „Samozřejmě i v Karlových Varech je této problematice věnována dostatečná pozornost,“ dodal mluvčí.

Cestou domluvy a následně pokuty za nedodržování zakrytí dýchacích cest, jdou i v Ostrově. Zdejší starosta Jan Bureš na svém facebookovém profilu zveřejnil případ, kdy strážníci museli k pokutě sáhnout. „Naši empíci při obchůzce upozornili jednoho ostrováka, že musí mít venku zakrytá ústa a nos, což na místě napravil. Za půl hodiny jej opět potkali a zase na puse neměl žádnou ochranu. Tak byl upozorněn, aby si je zakryl, což tentokrát odmítl. Tak jim nezbylo, než mu dát 300,- Kč pokuty a dohlédnout, aby si ústa i nos zakryl. Znovu vás prosím, rouškou chráníte nejen sebe, ale i své okolí,“ uvedl starosta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay

Štítky bezdomovci, bezpečnost, roušky, pokuty, Karlovarský kraj, Cheb, bezdomovec, stan, Karlovy Vary, rouška, Jiří Černý, Jan Bureš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V nočních hodinách je dobré nechodit na málo frekventovaná místa, upozorňuje místostarosta Chebu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.