Počasí dnes22 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Karlovarský kraj chce změnit rozpočtové určení daní, předloží návrh zákona

Radní Karlovarského kraje schválili zákonodárnou iniciativu, kterou by chtěli změnit rozpočtové určení daní (RUD). Reagují tak na vládní konsolidační balíček, který je nyní v legislativním procesu, a na zastaralé a podle vedení kraje nerovnoměrné a nespravedlivé nastavení financování, podle něhož kraje hospodaří s rozpočty založenými na zastaralých socioekonomických reáliích. K iniciativě se přihlásilo nejméně šest dalších krajů. Podobnou novelu připravily i další kraje, jako například Liberecký, Středočeský, Jihomoravský a Zlínský.

„V Asociaci krajů ČR už téměř tři roky běží diskuse nad vyrovnáním těch nespravedlivě nastavených parametrů pro jednotlivé kraje. My jsme se už dobrali ke většinové shodě řešení, které jsme navrhli ministerstvu financí, a to jednak navýšením jednoho procenta ze sdílených daní a jednak zakotvení příspěvku, který dnes běží ze Státního fondu dopravní infrastruktury a je každoročně tématem dohadování," řekl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Návrh asociace krajů ale podle něj ministerstvo financí při přípravě rozpočtu neakceptovalo, a proto se kraj rozhodl zákonodárnou iniciativu podat vlastní cestou, protože ze zákona může. Podle Kulhánka je možná i varianta, že by si návrh vzala za své vláda a podpořila jej pro další roky. Jinak by iniciativa Karlovarského kraje šla do klasického posuzování návrhu zákona.

Návrh, který by upravoval RUD, by byl podle Kulhánka spravedlivější a zvýšil by daňové příjmy prakticky všech krajů kromě Prahy. Ta ale těží zatím z toho, že pobírá daňové příjmy jak jako město, tak i jako kraj. V případě Karlovarského kraje by to znamenalo navýšení příjmů asi o 716 milionů korun, což je při zhruba čtyřech miliardách, které kraj dostává k vlastnímu použití z daní, významná částka.

Podle návrhu by se finance měly rozdělovat podle jasně stanoveného klíče. Ten by měl zohledňovat kritéria, jako jsou rozloha a struktura kraje, počet obyvatel, délka silnic v krajské správě, počet výjezdových základen zdravotnické záchranné služby, počet žáků krajských středních škol a počet urgentních příjmů prvního typu v krajem zřizovaných nemocnicích.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, daně, zákon, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj chce změnit rozpočtové určení daní, předloží návrh zákona  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.