Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Moravská ulice v Karlových Varech má být do zimy alespoň opravená

Karlovy Vary chtějí mít do zimy alespoň opravenou do původní podoby Moravskou ulici, kterou 15. srpna vážně poškodil přívalový déšť. Připraví ale i změnu založení dlažby, což by mělo omezit podobné škody do budoucna. Zároveň pokračují jednání se zhotovitelem rekonstrukce Moravské ulice a pojišťovnou o způsobu financování oprav poničené ulice. Moravská ulice je nyní provizorně vyspravena tak, aby na ní mohl fungovat běžný provoz, důležitý hlavně pro zásobování hotelů, které v Moravské ulici sídlí.

„Do zimy chceme dlažbu opravit do stavu před záplavou, tedy odstranit provizorní výspravy. Příští rok by se pak mohly provést ony změny, ke kterým dospějeme," uvedl mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál. Moravská ulice byla krátce po rekonstrukci za zhruba 40 milionů korun. Její povrch tvořila dlažba zasazená jen do štěrku. Ulice s prudkým sklonem ale nevydržela nápory vody a proud dlažbu z velké části vytrhal a vyplavil. Podobně dopadla i sousední Vyšehradská ulice. Ta byla ale v době přívalového deště v rekonstrukci, a tak škody na ní bude muset řešit dodavatel stavby se svou pojišťovnou. „Ve Vyšehradské proběhla kontrola sítí, jestli nebyly poškozené, a ulice se dále rekonstruuje, dostala nový podklad a očekáváme, že se její dokončení zhruba o tři týdny prodlouží," doplnil Kopál.

Prudký déšť poškodil dlažbu v nedávno rekonstruované Moravské ulici v Karlových Varech

Nedávno rekonstruovaná Moravská ulice v Karlových Varech přišla při včerejších přívalových deštích o část dlažby. Ulice v historickém centru, která je v prudkém svahu, nevydržela nápor a voda dlažbu, která byla uložena jen do štěrkového podloží,...

Škody, které napáchal prudký déšť 15. srpna v Karlových Varech odhadovala radnice krátce po události na desítky milionů korun. Kromě vodou poničených ulic Moravská a Vyšehradská voda smetla i nově položený povrch na stezce F. X. Šaldy. I v tomto případě byla ale stezka v rekonstrukci a tak náklady na opravu půjdou za dodavatelem. Popadaly také stromy, například v parku Karla IV., poškozeny byly i lesní cesty.

Podle některých informací byl srpnový déšť v Karlových Varech nejsilnější od 30. let minulého století. Český hydrometeorologický ústav v srpnové statistice uvádí, že 15. srpna v Karlových Varech spadlo 87,2 milimetru srážek, tedy 87,2 litru vody na metr čtvereční. Šlo o nejvyšší denní úhrn srážek v kraji v srpnu. Historický srpnový extrém drží v kraji Přebuz na Sokolovsku s 100,5 milimetru z 12. srpna 2002. Podle vedení města při tak intenzivním dešti není možné škodám zcela předejít. Škody se ale mohou omezit, pokud například technické řešení pokládky dlažby bude pevnější.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Karlovarského kraje

Štítky ČR, správa, stavby, silnice, počasí, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravská ulice v Karlových Varech má být do zimy alespoň opravená  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.