Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

V Karlovarském kraji je voda v koupalištích až na výjimky dobrá

Voda v koupalištích v Karlovarském kraji je zatím až na výjimky dobrá. Zhoršená kvalita vody je jen ve Velkém rybníku u Hroznětína a v koupališti v Nové Roli, kde se pravidelně přes léto objevuje vodní květ a sinice. Jinde je voda většinou jen mírně znečištěná nebo čistá, vyplývá z údajů Krajské hygienické stanice v Karlových Varech.

Hygienici označili vodu ve Velkém rybníku a Novorolském rybníku stupněm tři na pětibodové škále, což znamená zhoršenou jakost vody. „U stupně tři je mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, a u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže. Po koupání doporučujeme se osprchovat," uvedli hygienici. Vyskytovat se tam mohou sinice, chlorofyl-a či mikrobiologické znečištění.

Voda ve Velkém rybníku je riziková každoročně. Loni tam hygienici vyhlásili zákaz koupání v polovině července. Důvodem byl masivní výskyt sinic a nízká průhlednost vody. Voda se každým rokem kazí také v koupališti Rolava v Karlových Varech. Loni tam byl pozorovatelný vodní květ sinic a chlorofyl-a, voda tam byla nevhodná ke koupání. Letošní odběry vody zatím ukazují jen mírně zhoršení, a to na pláži a u mola, kde zjistily chlorofyl-a.

Lidé se mohou na Karlovarsku bez problémů vykoupat v nejdeckém Lesíku, kde je koupaliště. Na Sokolovsku je voda výborná ve vodní nádrži Tatrovice, Bílé vodě v Chodově, Bodenu v Habartově a koupališti Michal v Sokolově. Kvalitní vodu má také vodní nádrž Jesenice u koupaliště Dřenice na Chebsku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji je voda v koupalištích až na výjimky dobrá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.