Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ostrov chce letos začít se záchranou loveckého zámečku u Mořičova

Ostrov chce letos začít s opravami loveckého zámečku u Mořičova. V plánu je tam vybudovat tábořiště pro turisty a zábavní prvky pro děti. Náklady na záchranu nevyužívané památky z 18. století jsou 11 milionů korun. Městu se podařilo získat dotaci, informoval místostarosta Pavel Čekan (Místní).

Zámeček déle než sto let chátrá a dodnes z něj zbyla pouze torza obvodových zdí se zbytky fasády. Podle vedení radnice hrozilo jeho zřícení, kusy zdiva ohrožovaly návštěvníky. Město si proto nechalo vypracovat projekt, který se nyní dokončuje. V létě chce pak vybrat dodavatele, který památku opraví. Náklady se odhadují na 11 milionů korun, osm milionů půjde z dotace. Stavební práce by mohly začít na podzim. S dokončením objektu se počítá na jaře příštího roku, aby mohl už příští letní sezonu sloužit turistům.

Stavební firma musí opravit a zajistit obvodové zdivo. V plánu tam jsou i restaurátorské práce. „Vytvoří se tam dřevěná podlaha, lavičky a vedle loveckého zámečku bude i nějaké posezení pro výletníky. My bychom pak rádi tuto památku propagovali tak, aby se stala cílem pro návštěvníky Ostrova," řekl Čekan.

Lovecký zámeček je dvoupatrová stavba na půdorysu nepravidelného jedenáctiúhelníku z omítnutého čedičového kamene, promíšeného cihlami. Krytý byl neznámým typem zastřešení. Přízemí a první podlaží objektu dosahovalo výšky čtyř metrů, druhé patro pak bylo o metr nižší. Vstup do objektu byl veden obdélných vchodem z jihovýchodní strany, v ose nad ním byla situována zaslepená okna v obou patrech.

Vystavět ho dali v letech 1738 až 1739 majitelé ostrovského panství, markrabata Ludwig Georg a August Georg z Baden-Badenu a Hochburku. Dnešní zřícenina stojí na návrší v nejvyšší části bývalé panské obory asi 1,5 kilometru od Mořičova. Majitelé stavbu opustili v 19. století a od té doby je v havarijním stavu. Do blízkosti zříceniny se návštěvníci mohou dostat po naučné stezce po starých cestách kolem Ostrova.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto IC Ostrov

Štítky ČR, správa, památky, Ostrov, mořičov, zámeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostrov chce letos začít se záchranou loveckého zámečku u Mořičova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.