Počasí dnes15 °C, zítra11 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Karlovarský kraj a obce Sokolovska budou spolupracovat při transformaci regionu

Karlovarský kraj a obce a města na Sokolovsku budou spolupracovat na přeměně hospodářství regionu po těžbě uhlí. Připravují memorandum, ve kterém se zavážou ke společnému postupu a řešení konkrétních potřeb Sokolovska. Podle hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) by to mělo vést k efektivnějšímu využití prostředků, které Karlovarský kraj může čekat z dotačních programů, zejména z evropského operačního programu Spravedlivá transformace.

„V rámci transformace Karlovarského kraje v souvislosti s útlumem těžby hnědého uhlí bylo identifikováno území Sokolovska jako to nejvíce postižené útlumem. Zahrnuje to 21 obcí včetně Sokolova. A my bychom rádi přizpůsobili i jednotlivé výzvy a aktivity možnostem realizace projektů obnovy právě na tomto nejpostiženějším území. Proto jsme navrhli ve spolupráci s městem Sokolov, aby těch 21 obcí se sdružilo v memorandu, kde bude koordinován jednotný postup ke specifikaci projektových záměrů, které mohou být realizovány a které nejlépe naplňují potřeby tohoto území," uvedl Kulhánek.

Na Sokolovsku je v současné době centrum těžby hnědého uhlí, která má ale postupně končit. A své projekty připravují jak obce, tak třeba i sdružení obcí, Karlovarský kraj nebo i firmy, které zde působí. Kulhánek uvedl, že řada záměrů se netýká jen jedné obce, ale má přesah i do okolí. I proto by bylo vhodné úsilí koordinovat tak, aby se projekty navzájem nepřekrývaly, ale naopak společný postupem dosáhly maximální účinnosti v transformaci regionu.

V současné době zastupitelstva jednotlivých obcí schvalují znění memoranda. Nakonec jej schválí Karlovarský kraj. Podle dohody na sokolovské radnici vznikne koordinátor, který bude mít na starosti komunikaci s obcemi a dalšími možnými žadateli o dotace.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, uhlí, obce, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj a obce Sokolovska budou spolupracovat při transformaci regionu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.