Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Město Ostrov požádalo o dotace na řešení problémů s vlhkostí v Paláci princů

Město Ostrov chce vyřešit problém s vlhkostí v barokním Paláci princů v Zámeckém parku. Město má hotový projekt, který má vést k odvlhčení přízemí i sklepa, odkud se vlhkost do budovy dostává. Radnice podala žádost o dotace a nyní čeká na vyhodnocení, řekl místostarosta Pavel Čekan (Místní). Historická budova, ve které sídlí knihovna, je součástí komplexu ostrovského zámku a nepřehlédnutelnou dominantou města.

„Dlouhodobě tam bojujeme s vlhkostí, která je zejména v přízemních prostorách. Podali jsme proto žádost do programu IROP (Integrovaný regionální operační program) a máme připravený projekt, který je zhruba za 22 milionů korun," řekl místostarosta.

Projekt řeší odvlhčení prostor v přízemí i sklepa a částečnou opravu fasády. Součástí knihovny je také výstavní sál Oranžerie Václava Havla, kde projekt navrhuje vybudování nového vstupu do zámeckého parku. Přípravy město konzultovalo s památkáři. V případě, že získá dotaci, chtělo by s pracemi začít ještě letos.

Barokní památka prošla před více než deseti lety rozsáhlou obnovou, která si vyžádala náklady 63,5 milionu korun. Rekonstruovaný objekt se stal sídlem městské knihovny a současně je polyfunkčním střediskem pro vzdělávání dětí a mládeže. Oprav se postupně dočkaly komplex bývalého Piaristického kláštera nebo stavby v zámeckém parku. O pár let později se opravil také zámek, kam se přestěhoval městský úřad. Palác je spolu se sousedním zámkem součástí historického komplexu památek, jejichž obnova si vyžádala od roku 2005 přes 350 milionů korun.

Palác Princů je považován za jeden z klenotů barokního stavitelství. Vznikl už za éry vévodů Julia Jindřicha Bádenského a Ludvíka Viléma Bádenského v letech 1693 až 1696. Spojuje ho se sousedním zámkem monumentální Bílá brána. Při obnově paláce byla objevena Dianina lázeň, jež své jméno dostala podle nástropní malby s tímto motivem. Lázeň vybudovali bádenští majitelé v době výstavby Paláce princů v roce 1696.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto IC Ostrov

Štítky ČR, správa, památky, Ostrov, palác princů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Ostrov požádalo o dotace na řešení problémů s vlhkostí v Paláci princů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.