Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Potravinová banka Karlovarského kraje potřebuje větší sklady, potřebných přibývá

Potravinová banka v Karlovarském kraji potřebuje větší sklady. Lidí, kteří se dostali do tíživé životní situace a kterým banka pomáhá, přibývá. Loni jejich počet stoupl téměř na trojnásobek. Současné prostory v Sokolově už jsou nedostatečné, navíc je k nim špatný přístup. Nové zázemí včetně kanceláří a skladů začne fungovat v příštím roce.

Potravinová banka má hlavní zázemí v Sokolově, další sklad má v Citicích. „Současné skladovací kapacity potravinové banky jsou nedostačující i nevyhovující pro potřebu uskladnit více potravin. V minulosti se nám stávalo, že jsme měli nárazové nabídky přijmout větší množství a my jsme to nemohli využít," řekl ředitel potravinové banky Milan Hloušek.

Nové sídlo vznikne v Královském Poříčí nedaleko Sokolova. Banka tam od obce odkoupila objekt jídelny v areálu bývalé střední školy. Na jaře by měla začít rekonstrukce, hotová by měla být do konce roku. Stát bude zhruba 20 milionů korun. Stěhování je v plánu na začátku příštího roku. Banka v objektu získá až 1000 metrů čtverečních plochy. Vzniknou tam skladovací prostory, kanceláře i zázemí, takže bude vše na jednom místě. Součástí by měla být i mrazicí místnost, která nahradí již nedostatečné mrazáky.

Potravinovou pomoc v kraji, který má přibližně 280 tisíc obyvatel, potřebuje podle ředitele stále hodně lidí. Zatímco v roce 2021 evidovala banka 7300 klientů, o rok později jich bylo už 19.700. Nejčastěji jde o rodiny s dětmi a seniory, podíl na tom má i uprchlická vlna z válkou zasažené Ukrajiny. V současnosti podle ředitele potřebných neubývá. Poptávku po potravinové pomoci nemůže banka zcela pokrýt, uvedl ředitel.

Potravinovou banku Karlovarského kraje založily v roce 2015 regionální neziskové a charitativní organizace Pomoc v nouzi, Armáda spásy a Farní charita. Potraviny z banky odebírají například i organizace Člověk v tísni nebo SOS dětské vesničky.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky sociální, stavby, potraviny, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potravinová banka Karlovarského kraje potřebuje větší sklady, potřebných přibývá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.