Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na horách v Karlovarském kraji lyžovaly o víkendu tisíce lyžařů

Tisíce lyžařů z ČR i z Německa navštívily o víkendu zimní areály v Karlovarském kraji. Sněžení a ochlazení z minulých dní zlepšily podmínky zejména na sjezdovkách, v provozu je většina areálů. Lyžuje se na Klínovci, v Božím Daru, na Plešivci, na Bublavě, v Potůčkách nebo v Mariánských Lázních.

Největší areál Klínovec má aktuálně v provozu 17 kilometrů sjezdovek různých obtížností, lyžuje se na 12 z 32 sjezdovek, v provozu je deset z 18 vleků a lanovek, všechny části areálu jsou lyžařsky propojené. Na svazích je až 80 centimetrů sněhu, informuje areál. Podle mluvčí areálu Hany Hoffmannové lyžovalo na Klínovci v pátek 2000 lidí, v sobotu 5200 a dnes 5800 lyžařů.

Podle pracovnice informačního centra v Božím Daru se lyžuje také například za hotelem Praha a v areálu Novaco, ani tyto areály ale zatím nemají zprovozněné všechny sjezdovky a lyžuje se v částečně omezeném provozu. Vlekaři stále vyrábějí další technický sníh. „Na Božím Daru ale bylo o víkendu hodně turistů, prázdniny mají už v Berlíně, takže přijelo hodně Němců," řekla pracovnice infocentra.

Potvrdil to i Jan Šimeček z krušnohorské horské služby. „Víkendová návštěvnost byla velká, letos zatím největší. Parkoviště v okolí Božího Daru byla plná," řekl. Horská služba evidovala za víkend v celých Krušných Horách 39 úrazů, zhruba polovina vyžadovala zásah zdravotnické záchranné služby, vrtulník ale na hory letět nemusel. „Jednalo se především o úrazy horních a dolních končetin, luxace ramene a podobně," řekl Šimeček. Jen na Božím Daru a Klínovci se stalo 20 úrazů, třikrát tam pro zraněné lyžaře přijela záchranná služba z Německa.

Pro běžkaře jsou zatím podmínky horší, v terénu není ještě dostatek sněhu na pravidelnou úpravu stop. V sobotu se podařilo rolbou upravit Mílovskou cestu a Mílovskou spojku na magistrále, upravena byla i trasa Myslivny - rozcestí Pod Špičákem - Mrtvý rybník - Hřebečná - Bludná. Běžkařů je ale podle pracovnice božídarského infocentra i tak na horách hodně a využívají i stopy, které si sami prošlápnou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Skiarelá Klínovec

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na horách v Karlovarském kraji lyžovaly o víkendu tisíce lyžařů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.