Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Bílé Vánoce zažily Karlovy Vary naposled v roce 2010. Na Štědrý den napadlo 24 centimetrů

I přesto, že je podle Českého hydrometeorologického ústavu pravděpodobnost, že v Karlových Varech napadne na Štědrý den sníh mezi 30 a 40 procenty, naposledy se to stalo před dvanácti lety. V roce 2010 napadlo v krajském městě 24. prosince neuvěřitelných 24 centimetrů sněhu.

Od posledních bílých Vánoc v Karlových Varech uběhlo už 12 let. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) byl na Štědrý den sníh v krajském města naposledy v roce 2010. Sněhová pokrývka tehdy dosáhla 24 centimerů. Za posledních třicet let tady sněžilo desetkrát. 

Karlovy Vary přitom patří mezi krajskými městy mezi ty, kde je pravděpodobnost sněhu 24. prosince vyšší. „Rozdíly v pravděpodobnosti Vánoc na sněhu jsou dány zejména nadmořskou výškou. V oblastech jako je východní Polabí, jižní Morava, jihozápadní Plzeňsko, okolí Prahy nebo Českých Budějovic je pravděpodobnost bílých Vánoc nižší než 20 procent. Ve středních polohách se pravděpodobnost zvyšuje na hodnoty mezi 30 a 40 procenty. Ve vyšších polohách je pravděpodobnost Vánoc na sněhu cca 40 až 60 procent. Na horách pak přesahuje zpravidla 80 %, na hřebenech pohraničních hor i 90 procent," uvedli meteorologové v tiskové zprávě.

Nejnižší teplotu tady naměřili meteorologové v roce 2001, kdy rtuť teploměru klesla na -18,2 stupně Celsia. Ve stejném roce napadlo i nejvíce sněhu – 35 centimetrů. Nejteplejší Štědrý den byl před dvěma lety. Teplota tehdy dosáhla téměř 11 stupňů.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky vánoce, karlovy vary, čhmú, předpověď, statistika, meteorologové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bílé Vánoce zažily Karlovy Vary naposled v roce 2010. Na Štědrý den napadlo 24 centimetrů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.