Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Karlovarské asistenční centrum by mělo od 9. listopadu fungovat na novém místě

Karlovarské asistenční centrum na pomoci ukrajinským uprchlíkům by mělo od 9. listopadu fungovat na novém místě - v bývalé škole na nábřeží Jana Palacha. Doteď nevyužívaná budova je kapacitně i dispozičně vhodnější než dosavadní prostory, navíc je v centru města. Hasiči už ho připravují, informoval mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Takzvané KACPU dosud slouží v depozitáři krajské knihovny v areálu krajského úřadu na okraji města. Naposledy tam bude otevřené v pondělí 7. listopadu. O dva dny později už by mělo fungovat na nábřeží Jana Palacha.

"Prostory už jsou připravené, ale nejsložitější je vždy zprovoznit tu agendu, to znamená zapojit IT vybavení a připravit systémy, na tom se nyní pracuje. Vše už k tomu otevření směřuje," řekl Kasal. Sloužit bude centrum ve stejném režimu jako doteď. Otevřené bude tři dny v týdnu, v pondělí, středu a pátek. K dispozici bude i dočasné nouzové přístřeší.

Přesunem centra se chce Karlovarský kraj podle hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) připravit na případný větší příliv běženců v zimních měsících. Dosavadní centrum, které je kapacitně omezené, dostačovalo pro nižší letní i podzimní provoz. KACPU navíc využívají běženci nejen při přijímacím procesu, ale i v případě, když potřebují vyřídit změnu ve statusu dočasné ochrany, změnu ubytování či potřebují vyjet na Ukrajinu.

Jediné asistenční centrum v Karlovarském kraji začalo po vypuknutí války na Ukrajině sloužit v karlovarské KV Areně, která dokázala odbavit přes 1000 běženců za den. Na jaře přicházelo do regionu až několik stovek migrantů denně. KV Arenu využívali lidé i jako dočasné ubytování. S poklesem uprchlické vlny se kraj rozhodl v létě centrum přemístit do depozitáře knihovny.

Od začátku ruské agrese na Ukrajině prošlo centrem přes 17 tisíc uprchlíků, reálně jich v kraji pobývá podle odhadů asi polovina. Nyní centrum odbavuje několik desítek uprchlíků týdně.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS KVK

Štítky ČR, Ukrajina, správa, boje, Karlovarský, uprchlík, Jan Palach, Martin Kasal, KV Arena, ruská invaze na Ukrajinu, Karlovarský kraj, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarské asistenční centrum by mělo od 9. listopadu fungovat na novém místě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.