O svatomartinské menu je letos v restauracích v Karlovarském kraji zatím menší zájem. Například v Sokolově mají dosud jen polovinu rezervací, volná místa stále nabízejí i další restaurace v kraji. Lidé si letos za husu připlatí, a to jak v restauracích, tak i u místních chovatelů drůbeže. Na cenách se projevily vyšší náklady na energie i to, že se hus narodilo méně.
Sokolovská restaurace Steak Bar George, která připravuje svatomartinskou husu již 16. rokem, eviduje nižší poptávku než loni. Poprvé navíc přistoupili k tomu, že k rezervaci musí lidé zaplatit rezervační poplatek 300 korun. "Je to hrozné, ale ta husa i to stehno jsou prostě drahé a v dnešní době si nemůžeme dovolit udělat nákup, a když se to neprodá, tak to skladovat. Ale mrzí nás to, jak to dopadlo," řekl provozovatel Jiří Vítek. Lidí už podle něj chodí obecně do restaurací méně a mají menší útratu.
Sehnat husy letos pro provozovatele nebyl problém, a to díky dodavatelům z Německa. Cena ale podle něj vzrostla i o několik set procent. Kvůli zdražení surovin, ale i kvůli vyšším nákladům na energie i zaměstnance museli letos v restauraci zdražit. Za tříchodové menu lidé zaplatí 590 korun. Za dva dny kuchaři připraví až 150 kusů pečeného husího stehna.
V Biofarmě Epona ve Žluticích na Karlovarsku mají letos hus výrazně méně. "Letos je to velmi špatné, asi i kvůli tomu, že bylo sucho. Odchovali jsme deset hus, normálně jich odchováme tak 40," řekla majitelka farmy Ivana Pánková.
O husy od ekologických zemědělců má zájem především stálá klientela. Ceny jsou tu výrazně vyšší než v supermarketu, ale i přesto si najdou své kupce. Na biofarmě chovají navíc spíše větší husy o váze až 12 kilogramů a prodávají je celé. To může podle majitelky někoho i odradit. Připravit si svatomartinské menu je ale pro lidi tradice. "Letos se ale ozval člověk, který by si je vzal všechny a chce je živé, což nám velmi usnadní práci," uvedla Pánková. Cenu pak majitelka stanoví podle váhy a práce.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.