Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Kvůli růstu cen za energie musí krušnohorské areály letos zdražit

Krušnohorské lyžařské areály v Karlovarském kraji plánují na nadcházející zimní sezonu zdražit. Důvodem je růst cen energií i obecné zdražování. Ceny za skipasy by ale neměly stoupnout o více než 15 procent. Střediska už nyní uvažují o různých úsporných opatřeních. Nechat areál zcela uzavřený ale většina provozovatelů nechce.

Nejvýše položený areál v Krušných horách na Klínovci zdražil celodenní skipas pro dospělého o 11 procent. Nejprodávanější lístek na Klínovci se na pokladně zvýšil z 980 na 1090 korun. Výhodněji nakoupí lidé skipas v e-shopu, kde cena vzrostla z 920 na 990 korun, tedy jen o sedm procent. Děti mají slevu 40 procent oproti lístkům pro dospělé. Denní dětský bude nově stát na pokladně 650 Kč, v e-shopu 590 korun.

Důvodem růstu cen jsou vyšší náklady na elektřinu. „Zatímco v minulém roce jsme za elektřinu zaplatili 18 milionů korun, v letošním roce počítáme s náklady mezi 36 až 50 miliony korun. Když vezmeme období posledních dvou let, tak se ta cena zvýšila už více než čtyřnásobně. Tuto sezonu ale nebereme jako ziskovou. Cílem je získat peníze na provozní náklady a zvýšenou dluhovou zátěž, kterou si neseme z dob covidu," řekl za areál Martin Koky.

Omezovat provoz areálu či zasněžování Klínovec neplánuje. „Ještě více se musíme zamyslet nad energetickou efektivitou našeho provozu, nicméně určitě se nechceme vydávat cestou jakéhokoli omezování našich zákazníků. Lyžaři za své peníze musí dostat stejné služby, na jaké jsou zvyklí z minulých let," uvedl Koky.

Majitelé skiareálu zvažovali také energeticky úsporná opatření, například obnovitelné zdroje. Podle nich ale třeba fotovoltaika nemá na dvanáctitisícovém Klínovci dostatečnou účinnost. „Navíc každá stavba, byť ekologická, bývá často terčem občanské nelibosti. Je to tedy poměrně tenký led," dodal Koky.

O cenách ještě nemají jasno ve středně velkém areálu na Bublavě. Jasné je ale to, že se ceny za skipasy zvýší, pravděpodobně o 15 procent. Zdražovat tam budou po několika letech. „Ceny energií musíme alespoň částečně promítnout do cen skipasů. Neumíme ještě říct o kolik přesně, protože ta situace se vyvíjí. Záleží na tom, jakou budeme mít cenu elektřiny od nového roku," řekl provozovatel Jiří Lhota.

Skiareál ale jeho provozovatelé i přesto plánují otevřít. „Bublava je závislá na cestovním ruchu a bez nás by v podstatě nemohly fungovat hotely, restaurace a další. To je příklad velké části horských středisek, bez lyžařských areálů by to tam skončilo katastrofálně," uvedl Lhota.

Již nyní je jasné, že na Bublavě omezí večerní lyžování. Místo sedmi dnů v týdnu bude pouze třikrát. Lyžování večer je totiž podle Lhoty náročnější na osvětlení i údržbu tratí. Zasněžovat chystají v nadcházející sezoně spíše zasněžovacími tyčemi než vrtulovými děly, protože jsou efektivnější a úspornější. Omezit museli pro letošek také investice.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Skiareál Klínovec

Štítky rekreace, energie, lyžování, ceny, Karlovarský kraj, skipas, Klínovec, elektřina, Krušné hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli růstu cen za energie musí krušnohorské areály letos zdražit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.