Počasí dnes19 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Úvěry na bydlení splácejí nejhůře v Karlovarském kraji, krátkodobé v Ústeckém

Zadlužení Čechů roste, největší podíl obyvatel s dlouhodobým úvěrem na bydlení měl ke konci letošního pololetí Středočeský kraji, kde má takový úvěr 11,5 procenta obyvatel kraje. V krátkodobých úvěrech pak vedou obyvatelé Karlovarského kraje, úvěr na spotřebu tam má každý čtvrtý člověk. Úvěry na bydlení nejhůře splácejí lidé v Karlovarském kraji, krátkodobé úvěry klienti v Ústeckém kraji. Vyplývá to z údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací.

Celkový dluh obyvatel České republiky dosáhl na konci prvního pololetí 3,14 bilionu korun, meziročně narostl o 365,5 miliardy korun. Klientů, kteří nespláceli řádně svůj dlouhodobý dluh, bylo v Česku ke konci června 10 318, o 14,6 procenta méně než ke stejnému období loňského roku. Objem ohroženého dlouhodobého dluhu meziročně klesl o 20,2 procenta na 5,3 miliardy korun.

„Naše statistiky ukazují, že je dlouhodobě nízký podíl klientů, kteří nesplácejí úvěry na bydlení, tedy hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření. Napříč jednotlivými kraji evidujeme tento podíl pouze v rozmezí půl procenta až 1,5 procenta klientů," uvedl výkonný ředitel Nebankovního registru klientských informací Jiří Rajl. Důvodem je podle něj to, že nikdo nechce v případě nesplácení úvěru přijít o bydlení. Nejhůře splácejí úvěry na bydlení v Karlovarském a Ústeckém kraji, naopak nejzodpovědněji v Praze a Středočeském kraji.

Výrazně větší výkyvy jsou u krátkodobých spotřebních úvěrů, kde se podíl klientů s ohroženým dluhem pohybuje mezi zhruba šesti až deseti procenty. „V žebříčku počtu nespolehlivých klientů vede Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský kraj, na čemž se podílí složitá ekonomická situace obyvatel těchto krajů," podotkl Rajl. Nejspolehlivější dlužníky má i v tomto případě Praha, následuje Zlínský kraj. Celkově se v Česku počet klientů, kteří nebyli schopni krátkodobé úvěry splácet, snížil ke konci pololetí na 172.761 lidí, meziročně to je o 4,1 procenta méně. Objem klesl o 1,2 procenta na 22,2 miliardy korun.

U obou typů úvěrů si lidé v meziročním srovnání půjčují vyšší částky. Největší průměrnou částku dluhu na bydlení má dlouhodobě Praha, kde průměrný klient dluží 4,033 milionu korun v hypotečních úvěrech a úvěrech ze stavebního spoření. S odstupem pak následuje Středočeský kraj, kde je průměrná částka 2,63 milionu korun. Největší průměrná částka krátkodobého dluhu je v kraji Vysočina, kde činí 250 000 korun, těsně druhý je znovu Středočeský kraj s průměrnou hodnotou dluhu 248 600 korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky splácení úvěrů, úvěry na bydlení, dlužníci, krátkodobé úvěry, úvěr, bydlení, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Středočeský kraj, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úvěry na bydlení splácejí nejhůře v Karlovarském kraji, krátkodobé v Ústeckém  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.