Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj vyplatí na stipendiích pro žáky téměř milion korun

Přes 600 studentů z patnácti školy si zažádalo o stipendium, které úspěšným žákům poskytuje Karlovarský kraj. Mezi studenty kraj rozpošle celkem 950 tisíc korun.

Žádost o stipendium za druhé pololetí školního roku 2021 a 2022 si na Krajský úřad poslalo celkem 626 žáků z 15 škol. Stipendium činí tisíc korun pro žáky prvních ročníků, 1500 korun pro druhé ročníky a ve zbývajících dvou ročnících pobírají středoškoláci 2 tisíce korun za pololetí. Celkem si tedy mohou přijít až na 4 tisíce korun za školní rok. „Stipendia poskytuje Karlovarský kraj žákům všech oborů vzdělání krajských škol kromě gymnázií, lyceí a praktické školy dvouleté. Důraz klademe hlavně na prospěchovou složku, protože chceme zvýšit motivaci žáků k tomu, aby dosahovali co nejlepších výsledků,“ popsal krajský radní Jindřich Čermák.

Žáci, kteří si o stipendium zažádají, musí splnit konkrétní podmínky. Například vzdělávání musí probíhat denní formou, v daném pololetí nesmí mít žák uloženo žádné kázeňské opatření, neomluvenou absenci, z chování má známku „velmi dobré“ a dosáhl celkového průměru známek na vysvědčení za sledované pololetí u oborů vzdělání ukončovaných maturitní zkouškou do 1,5. Celkové hodnocení na vysvědčení pak musí být „prospěl s vyznamenáním“.

Na stipendia dosáhlo v druhém pololetí školního roku 2021/2022 o 63 žáků více než v pololetí prvním. „I přesto, že se počet stipendistů zvyšuje, zatím je z celkového počtu studentů, kteří by na stipendia mohli dosáhnout, čerpá pouze 10,4 procenta žáků,“ vyčíslil Jindřich Čermák. 

Ohodnoť článek

Štítky Karlovarský kraj, stipendia, peníze, žáci, studium, školní rok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj vyplatí na stipendiích pro žáky téměř milion korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.