Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Karlovarský kraj vyhlásil období zvýšeného nebezpečí vzniku požárů

Od středy 27. července až do odvolání bude platit na území Karlovarského kraje období zvýšeného nebezpečí vzniku požárů spojené s řadou preventivních opatření. Rozhodnutí vydal dnes hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN) na doporučení ředitele krajských hasičů Václava Klemáka. Důvodem rozhodnutí je vyšší množství venkovních požárů, nedostatek deště a horko.

„Již delší dobu přetrvává suché a horké počasí, což může přispět k vyššímu počtu požárů v regionu. Proto po dohodě s Hasičským záchranným sborem přistupujeme k opatřením, jež by vzniku požáru měla zabránit. Jsem přesvědčen, že to občané budou chápat jako nutné kroky, které je třeba udělat,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek ( za STAN).

Opatření zahrnují mimo jiné zákaz rozdělávat a udržovat ohně na volném prostranství, pálit klestí, používat pyrotechniku.

Karlovarský kraj letos patří mezi regiony, v nichž za poslední měsíce nejméně pršelo. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMI) je téměř na všech řekách v kraji stav průtoků označený za sucho. Některé obce s rozšířenou působností začínají zakazovat odběry z povrchových vod, a to hlavně na Karlovarsku.

Dlouhodobý nedostatek srážek se začal už projevovat i u podzemních vod. Podle údajů ČHMI je Karlovarský kraj spolu s jihem Ústeckého kraje a západní částí Plzeňského kraje na tom nejhůře z celého Česka. Hydrologové označují tento stav za "mimořádně podnormální".

I když přes západ Česka v posledních týdnech prošlo několik vln dešťů nebo bouřek, Karlovarskému kraji se většinou vyhnuly. Za posledních několik týdnů tak pršelo pouze lokálně. Lze to pozorovat zejména na Ohři. V Citicích nad Sokolovem má řeka nyní jen 61 centimetrů výšku hladiny, přičemž průměrně v roce je na 117 centimetrech. V karlovarských Drahovicích má Ohře výšku hladiny 35 centimetrů, průměrný stav za celý rok je zde 73 centimetrů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky ČR, správa, počasí, požár, Karlovarský kraj, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, Hasičský záchranný sbor, Česko, Český hydrometeorologický ústav, Ohře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj vyhlásil období zvýšeného nebezpečí vzniku požárů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.