Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Inspektoři se zlobí. Polovina prodejců na filmovém festivalu porušila zákon

Téměř u poloviny kontrol prodejců na filmovém festivalu v Karlových Varech zjistila Česká obchodní inspekce (ČOI) pochybení. Z 62 kontrol, které prováděl inspektorát ČOI pro Karlovarský a Plzeňský kraj, porušení zákona zjistil ve 29 případech. Nejmarkantnější bylo poškození spotřebitele o 56 korun na jednom nákupu, kdy byly účtovány dvě skleničky tvrdého alkoholu v ceně 99 Kč za kus místo deklarovaných 71 Kč za kus, uvedl ředitel inspektorátu pro Plzeňský a Karlovarský kraj Jan Řezáč.

I letos se ČOI na festivalu zaměřila na restaurace, občerstvení či prodej výrobků a poskytování služeb. Kontrolo bylo méně z důvodu dvou předcházejících kritických let, která měla dopad na podnikatele v sektoru pohostinství. Nedostatky byly zjištěny v 46,77 procenta případů. To zhruba odpovídá podílu zjištění v minulých letech.

Jednoznačně nejčastějším nedostatkem, ve 20 případech z 29, bylo předražení kontrolního nákupu, ať už kvůli nedodržení deklarované míry nápojů či hmotnosti pokrmů (16 případů) či nesprávnému účtování (čtyři případy).

Největší nedodržení míry, o 45 Kč, zjistili kontroloři u podaného nápoje prosseco (150 ml), kdy u každého ze tří podaných nápojů do kontrolní konzumace nebyla dodržena deklarovaná míra o 30 ml, tedy o dvacet procent. Podnikatel ani nedisponoval ověřeným objemovým měřidlem. Mezi další porušení, které kontroloři zaznamenali, patřilo podání nápoje s ledem (pět případů), použití neověřeného měřidla (tři případy), nebo případy, kdy takzvaně cejchované měřidlo na nápoje nebylo k dispozici vůbec (čtyři případy). Ve třech případech prodejce neseznámil spotřebitele s cenou. V jednotkách případů byly provedeny i následné kontroly v provozovnách, kde dříve kontroloři zjistili nejzávažnější nedostatky.

Za zjištěné nedostatky inspektoři příkazem na místě uložili 11 pokut v celkové výši 45 tisíc korun. Dva případy inspektoři dosud řeší a zbylých 16 případů bude řešeno ve správním řízení.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Karlovy Vary, KVIFF, ČOI, Obchod, Podnikání, Česká obchodní inspekce, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, nápoj, Jan Řezáč, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inspektoři se zlobí. Polovina prodejců na filmovém festivalu porušila zákon  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.