Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Karlovarskému kraji postupně docházejí místa pro ubytování uprchlíků

Karlovarský kraj dosud našel ubytování pro 2150 uprchlíků z Ukrajiny zasažené ruskou vojenskou invazí. Přestože nabídky ještě přibývají, bydlení v ubytovnách, hotelích nebo dalších ubytovacích zařízeních postupně docházejí. Kraj i města se připravují na případné poskytnutí přístřeší například v tělocvičnách nebo sportovních halách. Mělo by jít ale o poslední možnost.

"My jsme zatím přes krajská asistenční centrum ubytovali přes 2000 uprchlíků, přestože jsme vydali přes 9000 humanitárních víz. Kapacity stále nějaké máme a snažíme se je doplňovat z vnitřních i externích zdrojů. Ale to číslo je vyčerpatelné, to znamená, že určitě dojdeme dne, kdy už kapacity mít nebudeme. Samozřejmě máme připravené kapacity v rámci dočasného nouzového přístřeší, ale to je časově velmi omezené," řekl dnes hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN).

200 míst v nouzovém přístřeší

Podle instrukcí ministerstva vnitra by Karlovarský kraj měl mít připraveno asi 200 míst v nouzovém přístřeší. Tuto potřebu zatím pokrývá karlovarská KV Arena, kde je zhruba 300 míst pro dočasné ubytování uprchlíků. Kraj má k dispozici ještě další objekty, ale ty jsou buď již plné, nebo jejich kapacita dosahuje hranice limitů. Jde například o dětský domov v Karlových Varech a Ostrově, domovy mládeže nebo budovy v Kraslicích a Horním Slavkově. U dalších objektů ve vlastnictví kraje je problém chybějícího provozovatele. Dalších asi 14 možných ubytovacích objektů v kraji je v působnosti ministerstev a ostatních ústředních správních úřadů. Jde například o zámky v Bečově, Valči a Kynžvartě.

Například v Chebu by město mělo připravit dočasné přístřeší pro 57 lidí. Podle místostarosty města Jiřího Černého (VPM) se ale i Cheb chce zatím vyhnout ubytování uprchlíků před válkou v tělocvičnách nebo sportovních halách. "Domluvili jsme s majiteli dvou objektů ve městě, které nejsou primárně určené k bydlení, ale měly by být do týdne připraveny po drobných úpravách uprchlíky přijmout. Můžeme tak říct, že v tuto chvíli jsme schopni ubytovat asi 100 lidí," řekl Černý s tím, že nejde o městské objekty. V Chebu je podle informací ministerstva vnitra přes 870 uprchlíků před ruskou agresí na Ukrajině. Jen malá část z nich využívá ubytování v městských objektech. Cheb ubytoval uprchlíky ve dvou svých objektech, ostatní našli ubytování u svých známých, příbuzných nebo na ubytovnách.

Ubytování v bývalém hotelu

Podobně i v Karlových Varech většina uprchlíků našla ubytování jinde než v městských objektech. Město nabídlo asi 50 uprchlíkům ubytování v bývalém hotelu Trocnov a další využívají dočasné ubytování v hotelu Thermal, to se ale týká zejména lidí, kteří do města přijedou v noci a potřebují si odpočinout. Celkem už podle ministerstva vnitra našlo v Karlových Varech ubytování 3794 lidí.

Ostrov na Karlovarsku nabídl kraji k využití areál tábora v Manětíně. K dispozici je tam přes 100 míst, město by zajistilo také provozovatele i stravování. Další možností pro ubytování uprchlíků by byla stavba modulového bydlení. Ostrov je v kontaktu s místní firmou Czech-Cont, která se specializuje na výrobu kancelářských a sanitárních kontejnerů. Radnice už nyní pro ně hledá vhodné místo.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky ČR, Ukrajina, správa, boje, byty, Karlovarský, uprchlík, Karlovarský kraj, hotel, Cheb, ministerstvo vnitra, Karlovy Vary, Jiří Černý, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarskému kraji postupně docházejí místa pro ubytování uprchlíků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.