Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na pomoc uprchlíkům dala potravinová banka v Karlovarském kraji již 20 tun zboží

Potravinová banka v Karlovarském kraji vydala od počátku uprchlické krize přes 20 tun potravin i zboží na pomoc ukrajinským uprchlíkům. Poptávka je po trvanlivých potravinách, svačinkách pro děti a drogerii, ale i po školních pomůckách pro ukrajinské děti. Banka stále zásobuje také lidi v nouzi, kteří spolupracují s neziskovými organizacemi. Ačkoli je vlna solidarity podle ředitele banky Milana Hlouška velká, zásoby potravin i dalšího zboží se snižují.

"Spočítali jsme, že během posledních tří týdnů jsme na pomoc ukrajinským uprchlíkům vyčlenili 20 tun potravin a materiální pomoci. To zahrnuje jak potraviny na vaření, tak i pro děti, jako pitíčka nebo přesnídávky, dále drogerie, pleny, hygienické vložky, pasty, kartáčky a mýdla," řekl Hloušek. "Pro představu při běžných sbírkách se v kraji vybere 15 tun zboží, které potom půl roku postupně vydáváme," doplnil.

Zásoby dostává potravinová banka nejčastěji od soukromých dárců, firem, organizací, obchodních řetězců či měst. Významný zdroj pomoci je také centrální sklad potravinové banky z Prahy. Na pomoci se nyní podílejí i místní školy. Aktovky, penály či psací potřeby vybrali ve sbírce žáci sokolovské základní školy Rokycanova. Pomůcky určené pro ukrajinské děti následně poputují do neziskové organizace Kotec.

"Solidarita lidí je obrovská, bylo to znát hned od začátku, kdy nám lidi volali, že chtějí přispět. Pomoc je pořád, ale samozřejmě vnímáme, že lidé nemohou darovat do nekonečna. Pomoc se snižuje, ale na druhou stranu nám stále pomáhají dobrovolníci, třeba na třídění potravin," uvedl ředitel.

Značné zásoby posílá potravinová banka do centrálního skladu humanitární pomoci v karlovarské Staré Roli. Tento sklad slouží primárně pro pomoc lidem, kteří se registrují v asistenčním centru v karlovarské KV Areně. Dále banka zásobuje města i obce, které ubytovaly uprchlíky. "Je důležité říci, že sklad se vyprazdňuje. Vidím to tak, že pokud nebudeme mít další významné zdroje, tak do dvou týdnů budeme prázdní," řekl Hloušek.

Do Karlovarského kraj přijelo od počátku ruské agrese na Ukrajině už přes 8000 uprchlíků. Denně projde karlovarským asistenčním centrem 300 až 400 lidí. Celkem už kraj, obce i soukromé subjekty přes krajský systém ubytovaly bezmála 2000 uprchlíků.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Potravinová banka v Karlovarském kraji

Štítky ČR, Ukrajina, správa, boje, sociální, Karlovarský, banka, jídlo, uprchlík, Karlovarský kraj, KV Arena, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na pomoc uprchlíkům dala potravinová banka v Karlovarském kraji již 20 tun zboží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.