Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Do karlovarského centra zamířila i Ukrajinka Irena, před útoky utekla se synem

Jednou z žadatelek o azyl byla v krajském asistenčním centru pro ukrajinské uprchlíky v Karlovarském kraji také Ukrajinka Irena. Utekla z válečné oblasti v rodné zemi sama pouze se svým malým synem. Napjatou situaci v asistenčním centrum sleduje i asistující lékařka Inna Mymryková, která sama pochází z Ukrajiny. Má tam celou rodinu, o kterou se bojí.

Irena přišla do České republiky z Rovenské oblasti, která se nachází v severozápadní části země při hranicích s Běloruskem. Z domova utekla před přímými útoky ruských vojáků. „Armáda sice ještě není v našem městě, ale oblast už je obklíčená. Vedle našeho města se nachází vojenská základna, kde se začalo střílet. Všude byla panika a začali jsme se bát. Bombarduje se tam ta základna i letiště," popsala situaci se slzami v očích.

Na cestě byla mladá Ukrajinka se svým asi osmiletým synem den a půl. Přesun v přeplněném autobusu byl podle ní velmi náročný. „Nejsložitější situace byla na hranicích, protože všichni lidé chtěli odjet, ale nebyly pro ně místa. Někteří neměli ani lístky a nedali se tam koupit. Lidí bylo hodně, byla strašná panika," uvedla Irena. Místo našla až v Karlovarském kraji, kde se jí ujala její sestra, takže prozatím má ubytování zajištěné.

Ukrajinská lékařka Inna Mymryková zajišťuje v centru pro uprchlíky zdravotnickou péči a rovněž tlumočí. Do Česka přijela před čtyřmi lety, v současné době působí jako zdravotnice ARO v karlovarské nemocnici. Její rodina žije na západní Ukrajině, kde je situace podle ní zatím relativně klidná. „Mám takový dvojí pocit, cítím se tu v bezpečí, ale mám zároveň výčitky, že moje rodina je tam, že je to nespravedlivé. Já se tu mám dobře a můžu jít v klidu spát a oni tam pětkrát za noc mohou jít do sklepa, protože jsou ohroženi," řekla Mymryková.

Rodina se podle ní domov opustit nechystá. "Rodiče jsou velcí patrioti a nechtějí odjet. Říkají, že tam zůstanou do poslední chvíle. Máma je ředitelkou ve škole, a říká, že by se pak nemohla podívat svým žákům do očí. Snaží se pomáhat, společně s mojí sestrou chodí darovat krev. Můj táta je taky tvrdý muž, má svoje pozice a nechce nikam jít," uvedla mladá lékařka. „Jsem na ně pyšná, ale mám o ně strach," dodala.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Karlovarského kraje

Štítky ČR, Ukrajina, správa, boje, Karlovarský kraj, rodina, Česko, Bělorusko, Rovenská oblast, Karlovarská krajská nemocnice, Ukrajinka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do karlovarského centra zamířila i Ukrajinka Irena, před útoky utekla se synem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.