Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

První rodiny utíkající z Ukrajiny našly bezpečí v Karlovarském kraji. Byty nabízí města i jednotlivci

Vlna solidarity s Ukrajinci, kteří utekli před válečným konfliktem ve své vlasti pokračuje i v Karlovarském kraji. Byty, která města i jednotlivé osoby nabízí k ubytování, se pomalu plní. V karlovarské KV Areně nově vznikne kontaktní a asistenční místo pro pomoc ukrajinským uprchlíkům.

Například v Chebu se pomalu začíná plnit Modrý věžák. „Během dneška bylo v Modrém věžáku ubytováno dalších devět ukrajinských maminek s dětmi. Teď si v první řadě musí odpočinout po dlouhé cestě, někteří byli na útěku tři dny. Další avizovaní uprchlíci jsou na cestě a v průběhu dnešní noci mají dorazit do Chebu. Během týdne budeme řešit vše, co budou potřebovat. Sledujte facebookovou stránku města Cheb, kde budeme potřebné informace zveřejňovat,“ potvrdilo v neděli večer vedení města na sociálních sítích.

O víkendu našla střechu nad hlavou také ukrajinská rodina, která dorazila do Sokolova. „Město Sokolov ubytovalo první rodinu z Ukrajiny, dva dospělé a dvě děti, a je plně připraveno všem uprchlíkům před válkou pomoci s potřebnou administrativou. Všichni příchozí zde budou na takzvaný bezvízový styk a po registraci mohou ihned začít pracovat,“ doplnilo vedení města.

Stranou v pomoci nezůstává ani krajské město. „V jednom z karlovarských ubytovacích zařízení ubytovali maminku s dětmi z východní oblasti Ukrajiny. Po zdravotní stránce jsou v pořádku. Strava formou teplého jídla je z naší strany zajištěna. V tuto chvíli nic dalšího nepotřebují a je s nimi v kontaktu dětská psycholožka jejich národnosti,“ řekla v neděli primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO) a dodala: „Vedení města bude řešit v následujících dnech i případné možnosti do školky, škol apod. Mám také informace, že někteří obyvatelé Karlových Varů hovořící ukrajinským či ruským jazykem do svých domovů také ubytovali občany prchající před válkou.“

V karlovarské KV Areně vznikne kontaktní a asistenční místo pro pomoc ukrajinským uprchlíkům. Vary dají kraji k dispozici prostory, kde doposud fungovalo očkovací centrum, jehož činnost byla dnes ukončena. „Jsme v intenzivním jednání zejména se zástupci Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje a řešíme detaily rozmístění potřebné infrastruktury a vybavení v areálu naší multifunkční arény. Předpokladem je, že centrum bude fungovat jako kontaktní a asistenční místo pro uprchlické rodiny z Ukrajiny, které dorazí do Karlových Varů,“ upřesnila primátorka.

Hlavní zázemí bude na místě stávajícího očkovacího centra, tedy v bezbariérových prostorách v zázemí sportovní haly, které je přístupné od silnice na Západní ulici. Komplexní odbavení uprchlických rodin budou zajišťovat zejména složky Policie ČR a celní správy. Půjde zejména o registraci, lustraci, případně identifikaci osob bez dokladů. Na kontaktním místě bude s klienty řešeno rovněž zdravotní pojištění a ubytování. „Pro potřeby kontaktního místa bude vyčleněna i část venkovních prostor areálu KV Areny. U technického vjezdu do multifunkční haly, v místě parkoviště pro autobusy, plánuje Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje nainstalovat čtyři rozměrné nafukovací stany jako rezervní kapacitu pro možné další využití. Jedná se o dočasné řešení, prozatím jsme domluveni na poskytnutí našich prostor do konce května,“ dodává první náměstek primátorky Tomáš Trtek (ANO).

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Sokolov

Štítky Ukrajina, Rusko, útok, invaze, Putin, Cheb, Sokolov, Karlovy Vary, Karlovarský kraj, rodina, uprchlík, válka, KV Arena, ANO 2011, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První rodiny utíkající z Ukrajiny našly bezpečí v Karlovarském kraji. Byty nabízí města i jednotlivci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.