Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Karlovarský kraj pomůže Ukrajině milionem korun. Hledá také byty pro uprchlíky

Jeden milion korun chce Karlovarský kraj vyčlenit na pomoc občanům válkou zasažené Ukrajiny. Po schválení zastupitelstvem vloží kraj peníze na transparentní účet veřejné sbírky, kterou pořádá Charita České republiky. Kromě toho chce nabídnout lidem, kteří museli opustit své domovy na Ukrajině, volné byty. S pomocí přicházejí i další města.

Vedení Karlovarského kraje se rozhodlo vyčlenit jeden milion korun na pomoc občanům válkou zasažené Ukrajiny. Částku musí ještě schválit zastupitelstvo. „Vstup ruské armády na území sousední Ukrajiny a zahájení války Ruské federace proti suverénnímu a svobodnému státu považujeme za akt neobhajitelné agrese. Tento fatální krok znamená ztráty na životech civilních obyvatel, mnoho z nich se také ocitlo bez zajištění základních potřeb a přístřeší. Proto jsme se rozhodli, že zašleme finanční pomoc, podobně jako to zamýšlejí další kraje.  Podporu ve výši 1 milion korun v pondělí 28. února projedná krajské zastupitelstvo,“ vysvětlil hejtman Petr Kulhánek. Peníze kraj věnuje na veřejnou sbírku, kterou pořádá Charita České republiky.

Kromě toho kraj zjišťuje, jaké možnosti má z hlediska ubytovacích kapacit. „Chceme nabídnout ubytování lidem, které válka vyhnala z jejich domovů, do nichž se nyní nemohou vrátit. A chtěl bych poděkovat těm městům a obcím, které se samy aktivně ozvaly s nabídkou volných bytů,“ dodal hejtman.

Stejnou formu pomoci nabízí například Sokolov. Tamní radnice vyčlenila jeden milion korun na nákup humanitární pomoci a je připravena poskytnout ubytování ukrajinským ženám a dětem.

Jednání rady města se účastnil i zástupce primáře interního oddělení sokolovské nemocnice Yaroslav Kuzminskyi, který je původem z Ukrajiny. „Je to pro nás všechny šok, že se ve 21. století může stát něco takového. Bohužel, z Ukrajiny máme velmi málo informací, špatně tam nyní fungují sociální sítě i internet. Máme ovšem potvrzeno, že se válčí v podstatě na celém ukrajinském území. Jsem nemírně vděčný za nás všechny za pomoc a solidaritu, které se nám dostává,“ uvedl Kuzminskyi

Pomoc nabízejí i menší města v kraji. Například Aš na Chebsku nabídne rodinám Ukrajinců 12 velkých bytů v ulici Gustava Geipela. „Další rodiny bychom mohli umístit do apartmánů školy v přírodě naší společnosti Ašské lesy v Doubravě. Naši nabídku i pomoc budeme koordinovat s ministerstvem vnitra tak, aby byla co nejefektivnější," uvedl ašský starosta Dalibor Blažek.

Hodnocení článku je 22 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Karlovarský kraj, Ukrajina, válka, pomoc, Česko, Ozbrojené síly Ruské federace, Rusko, Petr Kulhánek, Dalibor Blažek, Ministerstvo vnitra České republiky, Nemocnice Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj pomůže Ukrajině milionem korun. Hledá také byty pro uprchlíky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.