Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Válka na Ukrajině postihne i lázeňství, nejen úbytkem hostů z Ruska

Válka na Ukrajině postihne i lázeňství v Karlovarském kraji, a to nejen dalším úbytkem hostů z Ruska, ale i druhotně, například zdražením energií. Válka a rostoucí mezinárodní napětí navíc znovu postihne i turistiku, která byla už tak zasažená pandemií koronaviru.

„V poslední době se mluvilo o tom, jak zase začít otevírat trhy po covidu a že je třeba rušit i hraniční omezení, když už pomalu odkládáme roušky. Ale u Ruska všichni věděli, že primární důvod není očkování nebo covid, ale že vztahy jsou napjaté. Země si navzájem vykazovaly diplomaty. Byla snaha s tím něco dělat, ale teď to padá," řekl prezident Svazu léčebných lázní Eduard Bláha.

Zatímco například lázně ve Františkových Lázních nebo Jáchymově měly větší část klientely z Česka nebo Německa, lázně v Karlových Varech z velké části stály na hostech z rusky mluvících zemí a zčásti na arabské klientele. „To Rusko se nevrátí a zřejmě ani další postsovětské země. A bude to velký problém pro region," konstatoval Bláha.

Podle něj bude mít válka na Ukrajině i další dopady, je pravděpodobné, že se bude muset řešit vlna uprchlíků z Ukrajiny, velké problémy lázním způsobí i ceny energií. Ty se sice na počátku roku začaly stabilizovat, ale po vpádu Ruska na Ukrajinu opět rychle rostou. Válka je také nepříznivá pro turistický ruch. „Země se uzavírají a lidé se opět budou bát cestovat. A navíc budou mít také jiné starosti," dodal Bláha.

S tím, že tradiční hosté z rusky mluvících zemí se v brzké době do Karlových Varů nevrátí, počítá i vedení města. „Současnou situaci to už příliš neovlivní. V letošním roce a ani v příštím roce se ještě určitě vracet nebudou. Ti Rusové, kteří k nám jezdí, jsou většinou dlouhodobě žijící v Německu," řekla primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Ukrajina, Rusko, boje, lázně, správa, Karlovarský kraj, ruská invaze na Ukrajinu, pandemie covidu-19, Eduard Bláha, Karlovy Vary, Německo, Svaz léčebných lázní České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Válka na Ukrajině postihne i lázeňství, nejen úbytkem hostů z Ruska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.