Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

V Karlovarském kraji nákaza covidem zrychluje, nemocnice ale nejsou přetížené

Nákaza koronavirem v Karlovarském kraji dál zrychluje. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel kraj za poslední týden vykazuje 164 potvrzených nákaz. Denní přírůstky covidu-19 se pohybovaly mezi 17 až 104, což bylo nejvíce od konce března. I tak ale situace podle hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) zůstává pod kontrolou. Výrazně zatím neroste ani zatížení nemocnic. Preventivně se však chystají omezit návštěvy, řekl hejtman.

Ve čtyřech hlavních nemocnicích leží okolo dvou desítek covid pozitivních pacientů. Před týdnem to byla zhruba polovina. Nejvíce nakažených má krajská nemocnice v Karlových Varech, kde je 15 infikovaných dospělých, přičemž dva jsou připojeni na plicní ventilaci, s covidem jsou tam i dvě děti. V chebské nemocnici leží dva pacienti s covidem na standardních lůžkách, další nakažený vyžaduje intenzivní péči. V Sokolově jsou dva infikovaní.

„Co je důležité, že všichni hospitalizovaní se rekrutují do dvou skupin, a to buď, že nejsou očkovaní vůbec, anebo jsou očkovaní v prvních fázích únor březen na počátku roku,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek. Kapacity nemocnic jsou podle něj zatím dostatečné. Karlovarská nemocnice vyčlenila pro covid pozitivní pacienty 20 lůžek na infekčním oddělení. V případě potřeby je připravena upravit další oddělení na covidová.

Preventivně zatím zakázala návštěvy v kraji městská nemocnice v Mariánských Lázních. Ostatní nemocnice, včetně dvou krajských v Karlových Varech a v Chebu, se k tomu podle informací hejtmana ale již chystají.

Několik tříd je v karanténě

Hygienici v Karlovarském kraji aktuálně kvůli nákaze uzavřeli jednu školu. Jde o základní školu ve Svahové ulici v Karlových Varech. Karanténní opatření tam zasáhla postupně šest třídních nebo družinových kolektivů a šest pedagogů.

„V současné době máme v kraji jednotky tříd v karanténě. Když se ve škole vyskytne nakažený žák, tak je třída poslána do karantény. Netýká se to tedy celých škol s výjimkou školy ve Svahové ulici,“ řekl Kulhánek.

Žádného z okresů Karlovarského kraje se zatím netýká povinné testování ve školách. Hranici pro povinné testování určila ministerstvo na více než 300 nových případů nákazy covidem-19 na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní v daném okrese.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS KHK

Štítky ČR, správa, koronavirus, Karlovarský, covid, statistika, COVID-19, Karlovarský kraj, nemocnice, infekční onemocnění, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, Karlovy Vary, Nemocnice Mariánské Lázně, Karlovarská krajská nemocnice, Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji nákaza covidem zrychluje, nemocnice ale nejsou přetížené  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.