Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Karlovarský kraj se vrací k projektu inovačního centra pro firmy

Karlovarský kraj připravuje Krajské inovační centrum. Jde o jeden z prioritních krajských projektů pro evropský Operační program Spravedlivá transformace. Inovační centrum by mělo být v areálu krajského úřadu a poskytnout zázemí pro vývojové záměry firem. Projekt vědeckotechnického parku, který byl přejmenován na Krajské inovační centrum, se přitom vrací na stůl vedení kraje už poněkolikáté.

Podle uvolněného člena krajského zastupitelstva Pavla Čekana (Místní) začaly přípravy na realizaci stavby. Rada schválila záruku peněz na předfinancování projektu. "Krajské inovační centrum, postaru vědeckotechnický park, je prostor, který potřebuje Karlovarský kraj pro to, aby se zde mohly vytvářet nové technologie, aby firmy, které nemají vlastní vývoj, mohly využívat moderní laboratoře a technologie, které bychom rádi osadili do inovačního centra. A za pomoci i akademické obce bychom rádi, aby to přilákalo nové zájemce o podnikání a také absolventy vysokých škol," popsal Čekan.

Samotná výstavba by podle něj měla začít v polovině roku 2023 a dokončena by měla být v roce 2026. Odhadované náklady jsou okolo půl miliardy korun, přičemž ale konečnou cenu může ovlivnit zdražování ve stavebnictví.

O stavbě vědeckotechnického parku jednal Karlovarský kraj už v letech 2012 a 2013. Nakonec se ale nenašla shoda v tehdejší krajské koalici. Do hry se projekt vrátil znovu i vloni, ale možnosti získání dotací byly omezené a nepokryly by většinu nákladů. Z programu spravedlivé transformace, který má podpořit regiony, jež byly dosud závislé na těžbě a zpracování uhlí, by podle Čekana šance na financování mohly být podstatně větší.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Karlovarský kraj

Štítky ČR, hospodářství, správa, věda, Karlovarský, Karlovarský kraj, projekt, Pavel Čekan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj se vrací k projektu inovačního centra pro firmy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.