Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hejtman i starostové nevěřícně kroutí hlavu nad dalšími výroky premiéra a ministra zdravotnictví

Stále sílící požadavky vedení Karlovarského kraje na umožnění převozů pacientů s nemocí covid-19 do sousedního Německa dnes vyvolaly další ostrý střet mezi zástupci vlády a hejtmanem se starosty Chebska.

„Už podesáté to zopakuji! Včera jsem znovu volal koordinátorku v Karlovarském kraji a ptal jsem se, zda potřebuje pomoc. Dělám to tak každý den. Pokud řekne, že ano, tak já zvednu telefon a zavolám saského premiéra. Toto nenastalo, média stále opakují, že my jsme nepožádali. Ale pokud nás nepožádá Karlovarský kraj a nepožádal, tak nemáme co zařizovat. Není to tak, že tu pomoc odmítáme,“ sdělil dnes premiér Andrej Babiš (ANO).

Jeho slova samozřejmě nemohla nechat klidným zejména hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka (STAN), který zrovna včera na videokonferenci hejtmanů s premiérem už poněkolikáté aktivaci přeshraniční spolupráce požadoval.

„Nerozumím, z jakého důvodu pan premiér zmiňuje krajskou koordinátorku pro intenzivní péči a to, že měla požádat o aktivaci spolupráce na převozech pacientů do SRN, když vedení Karlovarského kraje a já osobně, od začátku ledna žádáme nejen premiéra Andreje Babiše, ale i ministra zdravotnictví Jana Blatného, o to, aby nám tato spolupráce s našimi bavorskými protějšky a příhraničními nemocnicemi byla ze strany státu umožněna. Ministra zdravotnictví jsem o to prosil mimo jiné během jeho návštěvy chebské nemocnice 4. 2. 2021. Jeho odpověď byla taková, že v případě hraniční kapacity intenzivní lůžkové péče v ČR stačí můj telefonát a aktivace spolupráce s Německem se rozběhne,“ reagoval dnes hejtman Karlovarského kraje.

Hejtman opětovně připomněl, že včera, v úterý 16. 2., na videokonferenci členů vlády s hejtmany upozornil na to, že se k hraniční kapacitě intenzivní lůžkové péče v ČR už nyní blížíme a výhled není příznivý ani na další dny.

Hejtman žádal o převozy včera během videokonference

„Znovu jsem proto zopakoval svůj apel na aktivaci spolupráce s Německem na převozech pacientů.  A k svému velkému překvapení jsem se dozvěděl, že rámec pro tuto spolupráci pan premiér vytvořil a převozy by byly možné, ale koordinátorka o ně nepožádala. Měl jsem za to, že pro členy vlády je klíčové oficiální stanovisko Karlovarského kraje a osoba koordinátora v tomto procesu nehraje žádnou roli,“ pokračuje Petr Kulhánek, který již oslovil bavorskou stranu, aby se mohlo začít jednat s příhraničními nemocnicemi.

Vedení kraje dále upozorňuje, že postupovalo po celé uplynulé období v kontextu dohody s vládou. Koordinátorka intenzivní péče komunikovala s Národním dispečinkem lůžkové péče o potřebě převozů v rámci ostatních regionů České republiky přesně podle instrukcí Centrálního řídícího týmu, řešila a řeší situaci s transporty uvnitř regionu. Vedení kraje opakovaně apelovalo na vládu ohledně možnosti aktivovat pomoc s Německem.

„O spolupráci se SRN průběžně hovoříme ve smyslu nastavení mechanismu možné přímé domluvy mezi nemocnicemi bez nutnosti zapojení vlády a velvyslanců či konzulů. Znovu říkám, že transfery pacientů do SRN nejsou jedinou spásou, která může ulehčit našim nemocnicím. Ale je to další nástroj společně s mezikrajskými převozy v ČR, jak situaci zlepšit. A věřím, že se nám to i přes neustálé dohady na české straně nakonec podaří dotáhnout do konce,“ dodává hejtman Karlovarského kraje.

Ministr Blatný rozčílil starostu Chebu

A nebylo to jen dnešní vyjádření premiéra, které zapůsobilo v Karlovarském kraji dosti třaskavě. I ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) se totiž dnes vyjadřoval k možnosti převozu pacientů do Německa. „My vše řešíme systémově a do toho systému, který běží, se nám neustále snaží někdo zasahovat a vnášet chaos. A my prosíme, aby lidé, jako například starosta z Chebu nám toho systému nezasahovali,“ uvedl Jan Blatný na dnešní tiskové konferenci.

A reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Sám zmiňovaný starosta Chebu Antonín Jalovec (VPM) uvedl: „Takže já se do toho panu ministrovi motám a vnáším chaos. Pane ministře, řvu a budu řvát ještě hlasitěji a je mi úplně jedno co si o tom a o mě myslíte. Kdybyste místo uzávěr a tiskových konferencí raději organizoval účinnou pomoc pro náš okres. Jde totiž o životy místních lidí.“

A starosta Chebu se pozastavil i nad vyjádřením premiéra. „Jak je možné, že si premiér Babiš dovolí říci, že o žádosti a potřebě KV kraje překládat pacienty do SRN nevěděl? O čem si na té vládě s ministrem zdravotnictví povídají? Znamená to, že je premiér totálně neinformovaný a odtržený od reality nebo zastírá skutečnost,“ ptá se Antonín Jalovec.

Nechceme nechat vozit naše lidi do Zlína a Ostravy

Ve své reakci dále zmiňuje, že kraj je v situaci, kdy se vezl pacient sanitkou až do Brna. A poukazuje na fakt, že se kapacity nemocnic v celé republice nadále plní a bojí se toho, aby nebyli pacienti ze západu Čech převáženi třeba do Zlína nebo Ostravy.

„Já zoufale volám, aby se vláda o region v kritické situaci postarala a kromě tupé uzávěry předvedla i nějaké aktivní kroky směřující k účinné pomoci. Po ničem jiném netoužím, a bude-li pomoc fungovat, budu mlčet a uznale pokyvovat. To už ale bude pro náš kraj možná pozdě,“ uzavřel Antonín Jalovec.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky vláda, převozy do SRN, covid-19, Cheb, Karlovarský kraj, Andrej Babiš, Jan Blatný, Německo, pacient, ministr zdravotnictví, Česko, okres Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman i starostové nevěřícně kroutí hlavu nad dalšími výroky premiéra a ministra zdravotnictví  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.