Počasí dnes12 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Sokolov vyhrál celostátní soutěž nazvanou Slepá místa

Soutěž, která má motivovat obce a města k řešení rizikových lokalit kamerovým dohledem byla v letošním roce vyhlášena poprvé. Pořádá ji společnosti Axis Communications společně se Svazem měst a obcí ČR. Partnerem projektu je i Drbna.cz. Sokolov do soutěže přihlásil lokalitu vlakového nádraží.

„Nejvíce nás trápí časté ignorování zákazu vstupu do kolejiště. Je zde vybudovaný podchod, ale neukáznění lidé si přes koleje krátí cestu mezi centrem města a jeho částí Šenvert. Bohužel, v kolejišti našlo smrt už několik lidí. V současné době je část kolejiště v blízkosti nádraží oplocena, ale stále ne po celé délce,“ uvedla starostka města Renata Oulehlová (ANO) s tím, že velký rozruch vyvolal například nedávný případ, kdy se na kolejích pohybovaly sotva tříleté děti ze sousední sociálně vyloučené lokality, aniž by o tom jejich rodiče věděli.

Nejen sousední vyloučená lokalita, ale i bývalé železniční depo sousedící s nádražím je problémem. V bývalém depu jsou totiž zděné budovy, ke kterým je zákaz vstupu. „Bohužel v těchto objektech hledají obydlí zejména bezdomovci, kteří porušují zmiňovaný zákaz,“ vysvětlil mluvčí sokolovské radnice Vladimír Meluzín.

Hlavní cenou v soutěži Slepá místa je instalace moderního kamerového bodu, což vedení Sokolova přivítalo. „Zmiňovaná oblast je sice často kontrolována městskou a státní policií, to ale nestačí. Proto nám možnost využít moderní monitorovací zařízení upozorňující na porušení zákazu vstupu do kolejiště velmi pomůže,“ dodala starostka Sokolova.

Celkem se do soutěže přihlásilo 49 projektů, které posuzovala odborná porota. Ta posuzovala zejména realizovatelnost řešení. „Sokolov se potýká s dlouhodobým problémem, který je společensky velmi závažný. V ohrožení je totiž nejenom majetek, ale především zdraví a životy obyvatel. Kamerový dohled může přitom rizika na tomto slepém místě významně eliminovat,“ uvedl Martin Spurný ze Znaleckého ústavu policie ČR.

A právě toto si celý projekt Slepá místa dává za cíl. Nabízí totiž obcím a městům individuální řešení takříkajíc na míru.

„V případě Sokolova vidíme v instalaci kamerového bodu na tomto místě velký potenciál. Analytické funkce kamery dokáží rozpoznat pohyb v kolejišti a vyslat signál o incidentu, navíc lze do řešení implementovat tlampač, prostřednictvím něhož může operátor kamerového systému osoby okamžitě upozornit, že se nachází v místě zákazu pohybu chodců. Účinnost u tohoto typu chytrého bezpečnostního řešení bývá velmi vysoká,“ dodal Dalibor Smažinka z pořádající společnosti Axis Communications.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto mu sokolov

Štítky Slepá místa, soutěž, projekt, kamery, Karlovarský kraj, Sokolov, Svaz měst a obcí České republiky, Renata Oulehlová, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolov vyhrál celostátní soutěž nazvanou Slepá místa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.