Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Karlových Varech i v Chebu mají připravené prostory pro bezdomovce

Většina nocleháren v Karlovarském kraji má zatím dostatečné kapacity pro ubytování lidí bez domova. Zařízení dodržují hygienická opatření a vyčlenila místnosti pro izolaci klientů. V případě většího zájmu mají města připraveny další prostory pro případnou karanténu.

V Chebu při jarní vlně koronavirové epidemie město ve spolupráci s diecézní charitou postavilo za ubytovnou Betlém ve Vrázově ulici stan, kde mohli lidé bez domova přečkat většinu dne. Omezil se tak jejich pohyb po městě v době protiepidemických opatření. Podobnou variantu má město připravenu i na zimní období.

"Zatím to nebylo potřeba, ale pokud by kapacita azylového domu nedostačovala, jsme připraveni jej znovu postavit," řekl místostarosta Chebu Jiří Černý (VPM).

Podle Ondřeje Špendlíčka z chebské pobočky Diecézní charity Plzeň je kapacita noclehárny 17 lůžek, z toho bývá nyní obsazeno asi 14 až 15 lůžek. Další službou, kterou charita nabízí přes chladné zimní období, je takzvaná teplá židle, kde mohou bezdomovci strávit noc v teple, a to i když nesplňují některá omezení, například nadýchají alkohol.

Sociální zařízení nemusejí dodržovat omezení maximálního počtu lidí ve vnitřních prostorách. Přesto v Chebu lidem bez přístřeší, kteří chtějí využít služeb charity, měří alespoň teplotu. Při podezření na možnou nákazu je odkážou na praktického lékaře, i když jej nemají všichni. Druhou možností je obrátit se na nemocnici.

O ubytování v noclehárně v Karlových Varech, kterou zřizuje Armáda spásy, je mezi lidmi bez domova podle ředitele Martina Roušala zatím srovnatelný zájem jako v předchozích letech. Personálu i prostoru, kam klienty umístit, mají zatím dostatek. Lidé bez domova mohou využít v zařízení celodenní pobyt, kam nyní dochází pět až osm lidí, a noclehárnu, kterou navštěvuje okolo 22 lidí denně.

Zaměstnanci měří lidem bez přístřeší pravidelně teplotu a kontrolují, zda nemají příznaky koronaviru. V případě podezření pro ně mají připravenou místnost pro izolaci od ostatních klientů. Čistí také prostory ozónem a pravidelně dezinfikují povrchy. Podle ředitele Roušala ale zatím za podzim nezaznamenali klienta s potvrzenou nákazou covid-19.

"V případě potřeby má město Karlovy Vary připravené prostory pro bezdomovce v ubytovně Drahomíra. Zajištěna by tam byla lékařská péče i dohled strážníků," sdělil Martin Roušal s tím, že Armáda spásy by tam mohla zajistit personální i materiální pomoc.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, sociální, koronavirus, správa, bezdomovci, Karlovarský, bezdomovec, Cheb, Karlovy Vary, charita, Karlovarský kraj, Jiří Černý, Armáda spásy, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlových Varech i v Chebu mají připravené prostory pro bezdomovce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.