Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Většina stran v Karlovarském kraj už má lídry kandidátek do podzimních voleb

Většina stran v Karlovarském kraji, které mají šanci dostat se do Sněmovny, zná už lídry kandidátek do podzimních sněmovních voleb. Některé kandidátky ale ještě čekají na schválení celostátními orgány stran a hnutí. K němu by mělo dojít zřejmě ještě v červenci.

Sněmovní volby by podle agentury Median nyní vyhrálo hnutí ANO s 26 procenty. Následovali by Piráti se STAN a Spolu. ANO se dostalo na pozici lídra po čtyřech měsících.

Vládní hnutí ANO 2011 si v Karlovarském kraji zvolilo vedení kandidátky už v květnu. Pozici lídra bude obhajovat poslankyně a bývalá hejtmanka Karlovarského kraje, která v krajských volbách získala nejvíce preferenčních hlasů, Jana Mračková Vildumetzová. Stejnou funkci zastává v současné době i dvojka kandidátky, lékařka záchranné služby Věra Procházková. Třetí místo na kandidátní listině by měla mít starostka Sokolova Renata Oulehlová. „Celostátní výbor k potvrzení kandidátní listiny by měl zasedat v červenci," informovala krajská předsedkyně Mračková Vildumetzová.

ČSSD by měl do voleb vést starosta Kynšperka Tomáš Svoboda, který je zároveň krajským předsedou sociálních demokratů.

Lídry kandidátek už mají i dvě koalice, které letos budou kandidovat. Piráty a STAN povede do voleb současný poslanec Petr Třešňák z Pirátů, dvojkou kandidátky bude starosta Františkových Lázní Jan Kuchař nominovaný za STAN. Koalici Spolu, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09, povede do voleb v Karlovarském kraji starosta Ostrova a náměstek hejtmana Jan Bureš (ODS), na druhém místě bude starostka Bečova nad Teplou a náměstkyně hejtmana Oľga Haláková (KDU-ČSL) a třetí místo obsadí Lukáš Otys, krajský předseda TOP 09.

SPD by měla definitivní podobu kandidátek schvalovat 17. července, řekla novinářům krajská předsedkyně SPD a poslankyně Karla Maříková. Ta by měla pravděpodobně svoje křeslo ve Sněmovně obhajovat.

KSČM vsadila letos na osvědčeného Pavla Hojdu z Chebu, který už poslancem byl. Na druhém místě bude bezpartijní Jaroslav Souhrada a na třetím podnikatel Stanislav Kvěch z Chyše.

Z mimoparlamentních stran je už známý lídr Trikolóry, která v Karlovarském kraji nominovala do čela kandidátky Marcela Kučeru. Nové hnutí Přísaha na dotaz novinárů na volebního lídra pro Karlovarský kraj nereagovalo.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, sněmovna, Karlovarský kraj, Poslanecká sněmovna ČR, ANO 2011, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana, Jana Mračková Vildumetzová, Median, ODS, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina stran v Karlovarském kraj už má lídry kandidátek do podzimních voleb  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.