Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Karlovarský kraj slíbil otevřít devět očkovacích center, slib ale nesplnil

Vedení Karlovarského kraje neotevřelo očkovací centra v Aši, Toužimi a Kraslicích. Navíc se rozhodlo zrušit očkovací centrum v Chodově. Opozice proti těmto krokům protestuje a na zítřejší jednání krajského zastupitelstva pozvala starosty dotčených měst.

„Domnívali jsme se, že když vedení kraje s touto strategií přišlo, bude ji dodržovat. Jenže ono ji nedodržuje a navíc jde proti zájmům obyvatel Karlovarského kraje,“ vysvětluje poslankyně parlamentu ČR a opoziční krajská zastupitelka Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Ve zveřejněné očkovací strategii kraj počítal s tím, že očkovací centra budou otevřena v Karlových Varech, Chebu, Sokolově, Mariánských Lázních, Kraslicích, Aši, Chodově, Toužimi, Ostrově a Nejdku. Navíc bylo plánováno, že do menších obcí a měst po celém kraji bude zajíždět mobilní očkovací tým.

„Budeme se ptát, proč není dodržována krajská očkovací strategie. Chtěla bych, aby se k otázce očkování vyjádřili i starostové měst, kde se mělo očkovat a stále se neočkuje. Tedy Aše, Toužimi a Kraslic. Máme totiž informace od obyvatel těchto měst, kteří čekali na otevření centra ve svém městě a nyní musejí na očkování dojíždět jinam. Lidé se zlobí, že kraj svůj slib nedodržel,“ pokračuje poslankyně.

Opozice nesouhlasí ani s rozhodnutím zrušit očkovací centrum v Chodově. Tady ale starosta Chodova svaluje vinu za jeho zrušení na premiéra Andreje Babiše a jeho vládu. „O snížení počtu očkovacích center mluvil před několika dny veřejně premiér. Vzápětí jsem byl informován o zrušení centra v Chodově s tím, že k tomu dochází na základě rozhodnutí centrálního koordinačního týmu. Nejde o rozhodnutí vedení kraje. Vedení, tedy rada Karlovarského kraje, o takové věci nejednala a ani ji neměla v programu,“ říká starosta Chodova Patrik Pizinger (Místní).

Proti tomuto tvrzení starosty Chodova se ale údajně premiér Andrej Babiš ohradil a údajně tvrdí, že slova starosty nejsou pravdivá. „Měla jsem pracovní setkání s premiérem Andrejem Babišem, kde jsem požadovala vysvětlení problematiky rušení očkovacího centra v Chodově. Premiér mě upozornil, že on ani jeho vláda žádná očkovací centra neruší. Během schůzky jsme kontaktovali koordinátorku očkování Karlovarského kraje Dagmar Uhlíkovou, která potvrdila, že rušení očkovacího centra v Chodově je jejím rozhodnutím a rozhodnutím vedení Karlovarského kraje v čele s hejtmanem Petrem Kulhánkem, nikoliv vlády a premiéra Andreje Babiše,“ vysvětluje Jana Mračková Vildumetzová.

Krajská koordinátorka očkování v Karlovarském kraji Dagmar Uhlíková se tak místo na vládu začala odvolávat na centrální řídící tým očkování a poukazuje na skutečnost, že místo do menších očkovacích center budou vakcíny postupně směřovány k praktickým lékařům a do velkokapacitních center.

Na základě popsaného postupu Dagmar Uhlíkové se uvažovalo i o zrušení očkovacího centra v Ostrově. S tím, ale zásadně nesouhlasí starosta Jan Bureš (ODS) který upozornil, že přesun vakcinace výhradně do velkých center je nesystémové opatření v situaci, kdy pořádně nefunguje očkování ani u praktických lékařů. Ostrovské centrum je přitom podle starosty plně vytížené. „Má kapacitu sto dávek denně a denně skutečně v průměru očkuje sto lidí z Ostrova i z horských měst a obcí, jako je Jáchymov nebo Boží Dar. A pokud nezačne konečně masivně fungovat očkování u praktických lékařů, a tomu zatím nic nenasvědčuje, většina z těchto lidí bude muset zbytečně dojíždět až do Karlových Varů. Proto se budeme snažit o zachování ostrovského centra, nebo alespoň o maximální prodloužení jeho doby existence," řekl Jan Bureš.

Zajímavostí nastalé situace je skutečnost, že jak starosta Chodova Patrik Pizinger, tak starosta Ostrova Jan Bureš sedí ve vedení kraje. Dalším starostou ve vedení kraje je i Dalibor Blažek (HNHMR) z Aše, kde nedošlo k otevření očkovacího centra vůbec.  

„Karlovarský kraj má svou očkovací strategii, která musí korespondovat s tou národní. Má tedy zohledňovat také průběžné změny, které vycházejí z národní úrovně. Optimalizace sítě očkovacích míst je pokyn Centrálního řídícího týmu, národního koordinátora,“ vysvětlil hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN).

Svůj postoj ke krajské očkovací strategii a plány do budoucna bude muset vedení kraje vysvětlovat na zítřejším zasedání nejen opozici, ale pravděpodobně i starostům Toužimi a Kraslic, kteří možná na jednání osobně přijedou. 

Zasedání zastupitelstva Karlovarského kraje se koná v pondělí od 15 hodin v míčové hale KV Aréna v Karlových Varech.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky očkování, Karlovarský kraj, zastupitelstvo, starostové, očkovací cnetra, rušení, očkovací centrum, Chodov, , Kraslice, Toužim, strategie, Andrej Babiš, Ostrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj slíbil otevřít devět očkovacích center, slib ale nesplnil  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.