Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Většina stran v Karlovarském kraji už zná lídry svých kandidátek do sněmovních voleb

Většina významných stran a hnutí v Karlovarském kraji má už představu o tom, jak budou vypadat jejich kandidátky do podzimních sněmovních voleb. Sestavování letos zkomplikovala pandemie koronaviru a protiepidemická opatření, kvůli kterým se nemohla zatím konat stranická shromáždění. Minimálně čelo kandidátek mají i koalice, které letos budou kandidovat.

V minulých volbách vítězné hnutí ANO ale ještě definitivní podobu kandidátky nemá. „Teď probíhají oblastní sněmy, návrh kandidátky pak bude schvalovat krajský sněm, který by měl proběhnout v květnu. Schválení kandidátky pak proběhne na celostátním výboru hnutí, který s největší pravděpodobnosti proběhne v červnu," řekla krajská předsedkyně ANO Jana Mračková Vildumetzová.

Jasno naopak má vládní sociální demokracie. Lídrem kandidátky bude krajský předseda Tomáš Svoboda, starosta Kynšperku nad Ohří. Svoboda novinářům řekl, že členové zvažovali do čela kandidátky i úspěšného starostu Rotavy Michala Červenku, který ale očekává rodinu. „Máme na kandidátce 15 lidí a ještě náhradníky, kdyby ještě byly nějaké změny," doplnil Svoboda. Kandidátku by mělo projednat předsednictvo ČSSD zřejmě 19. dubna.

Na uvolnění protikoronavirových opatření zatím čeká hnutí SPD, které v posledních volbách získalo v Karlovarském kraji jedno poslanecké křeslo. Poslankyně a krajská předsedkyně SPD Karla Maříková řekla, že sice nástřel kandidátky je připravený, ale stále čeká na projednání krajskou konferencí. „Zatím čekáme, jestli bude možné konferenci uspořádat, nebo bude nutné ji udělat on-line,“ dodala Maříková.

Lídry kandidátek už znají dvě koalice, které letos budou po dohodě na celostátní úrovni usilovat o přízeň voličů. Společně budou kandidovat Piráti a STAN. V čele kandidátky bude pirátský poslanec Petr Třešňák, dvojkou kandidátky bude starosta Františkových Lázní Jan Kuchař nominovaný za STAN. Podle krajského předsedy STAN Radana Večerky se při sestavování kandidátky vzalo v úvahu i to, aby v čele nebyli starostové velkých měst nebo například karlovarský hejtman Petr Kulhánek, kteří chtějí zůstat pracovat v regionu. „Také aby na kandidátce nebyli skokani, kteří by pak přeskákali osobnosti na čelných místech,“ řekl Večerka. Kandidátka by podle něj měla také pokrývat celý Karlovarský kraj.

Další koalicí bude spojení ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Kandidátku koalice povede starosta Ostrova a náměstek hejtmana Jan Bureš (ODS), na druhém místě bude starostka Bečova nad Teplou a náměstkyně hejtmana Oľga Haláková (KDU-ČSL) a třetí místo obsadí Lukáš Otys, krajský předseda TOP 09.

Návrh kandidátky má i KSČM. Podle krajského předsedy Josefa Murča bude v čele bývalý poslanec Pavel Hojda z Chebu, na druhém místě bude bezpartijní Jaroslav Souhrada a na třetím podnikatel Stanislav Kvěch z Chyše.

V posledních volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v Karlovarském kraji zvítězilo hnutí ANO se ziskem 35,42 procenta hlasů a tří křesel ve sněmovně. Na druhém místě se umístilo hnutí SPD s 12,47 procenta hlasů a jednou poslankyní. Třetí byli Piráti, kteří získali 10,04 procenta hlasů a jednoho poslance.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky volby, kandidátka, Lídři, Poslanecká sněmovna, Karlovarský kraj, koalice, pandemie covidu-19, ANO 2011, Tomáš Svoboda, Svoboda a přímá demokracie, Starostové a nezávislí, Karla Maříková, Jana Mračková Vildumetzová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

František Horák

Já dám preferenční hlas Lukáši Otysovi.

Úterý, 1. června 2021, 12:19Odpovědět

Většina stran v Karlovarském kraji už zná lídry svých kandidátek do sněmovních voleb  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.